Renal arterde olusturulan iskemi-reperfüzyon sonrası böbrekte gelisen fonksiyon bozukluguna iloprostun etkisi
The effect of iloprost after renal function failure while making ischemia-reperfusion at renal artery
  1. Tez No: 195799
  2. Yazar: MEHMET ORKUN ŞAHSIVAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARIGÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Ischemia-reperfusion Injury, Renal Failure, Cystatin C, Beta2 Microglobuline
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
İskemi-reperfüzyon hasarı ve buna baglı hayati organlarda olusan fonksiyon bozukluklarıinsan hayatını ciddi boyutta etkilemektedir. Birçok sebebe baglı iskemi olabilir. Özellikleinsandaki aort cerrahisinde suprarenal aort klempajından sonra olusan iskemi ve sonrasındakireperfüzyon bilhassa böbreklerde ciddi yetmezliklerle sonuçlanabilen reperfüzyon hasarlarıolusturabilmektedir. Birçok çalısmada gösterildigi gibi iloprost; antiagregan, sitoprotektif,antioksidan ve vasodilatör etkilere sahiptir. Bu çalısmada iloprost'un , böbrekte iskemi veardından reperfüzyon ile meydana gelen hasarlanmaya karsı koruyucu etkilerini serumda üre,kreatinin, sistatin c ve beta2 mikroglobulin'e bakarak arastırmayı amaçladık.Çalısmamızda ratlar kullanıldı. 8'erli 4 grup olusturuldu. Sham, RIR, Sham+iloprost veRIR+iloprost. İskemi olusturulan gruplarda 60 dakika iskemi ve 120 dakika reperfüzyonuygulandı. Sham grubunda sadece batın açıldı, RIR ve RIR+iloprost gruplarında batın açıldıve sol böbrek arterine klemp kondu. Bütün gruplardan kan alındı ve serumlarında Üre,Kreatinin, Sistatin C ve Beta2 mikroglobulin çalısıldı. Sonuçları gruplara göre karsılastırıldı.Sham, RIR, Sham+iloprost ve RIR+iloprost grupları mukayese edildiginde, iloprost'unböbrekler için zararlı etkisinin olmadıgını, uyguladıgımız iskeminin böbrekte hasarolusturdugunu tespit ettik. Kullandıgımız iloprostun ise böbrekte bu hasarlanmada hasarıazaltıcı etkilerini tespit ettik. Zira üre, kreatinin ve Sistatin C düzeylerini bu hasarı azaltmadaanlamlı olarak farklı bulduk. Beta2 mikroglobulin de ise bu anlamlı farkı bulamadık.İskemi öncesinde 20ng/kg/dak'dan verdigimiz iloprost'un , böbrekte iskemi ve ardındanreperfüzyon ile meydana gelen hasarlanmayı azalttıgını gruplar arası mukayesede özellikleüre, kreatinin ve Sistatin C degerleri dogrultusunda anlamlı olarak tespit ettik. Böbrektekihasarlanma ve iloprost'un etkilerini beta2 mikroglobulin sonuçlarına göre degerlendiremedik54ve bu durumu beta2 mikroglobulinin özellikle ileri evre böbrek hasarlanmasında daha duyarlıolmasına bagladık.Anahtar Kelimeler : İskemi Reperfüzyon Hasarı, Böbrek Yetmezligi, Sistatin C, Beta 2Mikroglobulin
Özet (Çeviri)
Ischemia-reperfusion damage and its consequences due to functional malformations in vitalorgans affect human life seriously. Ischemia may be caused by a number of reasons.Especially ischemia and reperfusion after suprarenal aortic clamping in human aortic surgerymay cause reperfusion damage which may even lead to renal insufficiency. As shown in somestudies, iloprost has all antiaggregant, cytoprotective, antioxidant and vasodilator effects. Inthis study, we tried to investigate protective effects of iloprost in damaged kidneys afterischemia and reperfusion by using serum urea, creatinine, cystatin C and Beta 2microglobuline.In this study we used 4 groups of rats, and 8 rats were present in each group. The groupswere sham, RIR, Sham+iloprost and RIR+iloprost. In ischemia group, we performed 60minutes of ischemia followed by 120 minutes of reperfusion. In the Sham group, onlyabdominal exploration was performed, whereas in RIR and RIR+iloprost groups the abdomenwas opened and left renal artery was clamped. Blood samples were taken from all of thegroups and serum urea, creatinine, cystatin C and Beta 2 microglobuline levels wereevaluated. The results were compared in accordance with the groups.When the sham, RIR, Sham+iloprost and RIR+iloprost groups are compared, we?ve foundthat iloprost do not have harmful effects on kidneys and the ischemia we?ve createdperformed renal damage. We have seen that iloprost have protective effects in case ofdecreasing renal damage. We?ve found statistically meaningful values of urea, creatinine and55cystatin C in decreasing the renal damage. We could not find any statistically meaningfuldifferences in case of Beta 2 microglobuline levels.We?ve found that iloprost infusion of 20ng/kg/min before ischemia, decreases renaldamage caused by ischemia and reperfusion injury, especially when compared to the resultsof groups of serum urea, creatinine and cystatin C. We could not evaluate the renal damageand effects of iloprost in case of Beta 2 microglobuline results and decided that this might bedue to Beta 2 microglobulin?s more specificity to especially to end stage renal disease.