Konya bölgesinde vitamin b12'nin normal serum değerleri
Normal serum levels of vitamin b12 in konya region
  1. Tez No: 195807
  2. Yazar: FATİH AKIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALUK YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: vitamin B12, referans değerler, çocukluk çağı, Konya, Vitamin B12, reference ranges, childhood, Konya
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Eksikliğinde özellikle kan ve sinir sisteminde ciddi hastalıklara yol açan ve serum seviyesi toplumlar arasında farklılık gösteren vitamin B12'nin bölgemizdeki referans değerlerini belirlemeyi ve bu sonuçları toplumumuzdaki çalısmalarda kullanmayı amaçladık. Toplam 1109 kisiyi kapsayan bu arastırma 1 Mayıs 2006 ? 31 Mart 2007 tarihleri arasında yapıldı. Bunlardan kordon kanı incelemesi yapılan 54 bebek Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kadın Doğum kliniğinde dünyaya gelmisti. Diğerleri Konya il merkezindeki 5, 10, 24, 25 no'lu sağlık ocaklarına müracaat eden ve yasları 0-24 yas arasında değisen kisilerdi. Çalısma sonucunda vitamin B12 serum referans değeri olarak P2.5-P97.5 aralığında erkeklerde 127-576 pg/ml, kızlarda ortalama 127-606 pg/ml olmak üzere, genelde ortalama 127-590 pg/ml olarak bulundu. P5-P95 aralığındaki değerler ise erkeklerde 135-465 pg/ml, kızlarda 134-506 pg/ml, ve genelde ise 135-470 pg/ml olarak tespit edildi. Değerlendirmenin daha kolay yapılabilmesi için yas ve cinsiyete göre vitamin B12 eğrileri olusturduk. Elde ettiğimiz bu verilerin klinik uygulamada bölgemizdeki hastanelerde kullanılabileceğini düsünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Our objective was to determine normal serum levels of vitamin B12 in Konya region which shows racial differences. When vitamin B12 is deficient it causes especially hematologic, neurologic diseases. Totally 1109 samples of which 54 were cord bloods of babies born in Department of Obstetrics and Gynecology at Selcuk University and the rest were 1055 healthy subjects who admitted to cottage hospitals numbered 5, 10, 24 and 25. The reference levels obtained for vitamin B12 at P2.5-P97.5 range were; 127-606 pg/ml for girls and 127-576 pg/ml for boys. Reference level for the general study group was 127-590 pg/ml. And at P5- P95 range reference levels were 135-465 pg/ml for boys, 134-506 pg/ml for girls and 135- 470 pg/ml for the general study group. To use these reference levels easily in clinical approach, we obtained vitamin B12 curves for girls and boys according to age, separetely. We hope that our reference values could be used in our hospitals in Konya region.