Deneysel nekrotizan enterokolit modelinde oral yoldan verilen immünglobülin a nın etkisi
Investigation of the protective effect of oral immunoglobulin(IG) a on rat intestinumu in experimental necrotizing enterocolitis model.
  1. Tez No: 195808
  2. Yazar: BAHATTİN AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ENGİN GÜNEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Nekrotizan Enterokolit, tedavi, immünglobülin A, yenidoğan, Necrotizing Enterocolitis, treatment, lmmunoglobulin A, newborn
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: : Deneysel olarak oluşturulan NEK modelinde, oral yoldan verilen IgA' nın rat barsağını koruyucu etkilerinin araştırılması Gereç ve Yöntem: 40 yenidoğan rat 10'arlı gruplar halinde 4 gruba ayrıldı. Kontrol (K) grubu anne yanında bırakılırken, NEK (N), sham (S) ve tedavi (T) grubu anne sütü almadan, annesinden ayrı olarak 36 0C'de ve % 60'lık nemde beslenme ve bakım sağlanmak üzere özel inkübatöre yerleştirildi. K grubundaki ratlar emerek anne sütü ile beslendi. N grubundaki denekler doğar doğmaz, hiç anne sütü almadan annelerinin yanından ayrılarak formula mama ile beslendi. T grubundaki ratlara hiç anne sütü almadan formula mamaya ilaveten 600 mg/kg/gün 6 doz halinde saf oral IgA verildi. S grubundaki deneklere hiç anne sütü almadan mamaya ilaveten 0.1ml /kg/gün immünglobülin çözücüsü olan distile su verildi. Tüm gruplardaki ratlar 4.gün tartılarak, sakrifiye edildi. Laparatomi sonrası ileoçekal valvin 1 cm proksimalinden 2 cm'lik barsak segmenti histopatolojik inceleme için, geri kalan 10 cm'lik segment biyokimyasal inceleme için çıkartıldı. H&E boyama ile histopatolojik, ARC Ab?1 apopitozis kiti kullanılarak immunohistokimyasal, doku MPO, TNF-?, ve IL?6 değerlerine bakılarak biyokimyasal değerlendirme yapıldı. Bulgular: N ve S gruplarında mortalite oranı T ve K gruplarına göre anlamlı olarak yüksek bulundu (P0.05). Sonuç: Oral yolla verilen saf Ig A'nın deneysel NEK modelinde, intestinal hasarı azalttığı ve NEK'ı önlediği gösterildi.
Özet (Çeviri)
Purpose: Investigation of the protective effect of oral immunoglobulin(Ig) A on rat intestinumu in experimental necrotizing enterocolitis model. Materials and methods: 40 newborn rats were devided into 4 groups each containing 10 rats. While control (C) group was fed by breast, the rats in necrotisan enterocolitis (N), sham (S), and treatment (T) groups were settled into incubators at 36ºC and 60 % humidity and fed, but not by breast. The rats in C group were fed by breast. The rats in N group were fed with Formula as soon as they were born. The rats in T group were fed with Formula and 600 mg/kg/day oral Ig A with 4-hour intervals. The rats in S group were fed with Formula and 0.1 ml/day distilled water which is solvent of Ig. The rats in all groups were weighed and sacrified on fourth day. 2 cm intestinal segment from proximal of ileocaecal valve was used for histopathologic examination, another 10 cm intestinal segment for biochemical examination. After laparotomy H&E was used for histopathologic examination and apoptosis repressor with card Ab-1 citt for immunohistochemical examination. Biochemical parameters such as myeloperoxidase (MPO), TNF-?, and IL-6 were evaluated. Results: The rate of mortality in N and S groups was significantly higher than T and C groups (P0.05). Conclusion: Pure Ig A given orally was identified to decrease intestinal damage and to prevent NEC in experimental NEC model.