Galvano kronlarda marjinal adaptasyonun ve porselen bağlantısının in-vitro incelenmesi ve Ni-Cr alaşımlarla karşılaştırılması
In-vitro evaluation of marginal adaptation and porcelain bonding of galvano crowns and comparison with Ni-Cr alloys
- Tez No: 195816
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PERVİN İMİRZALIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Galvanoceramic crowns, marginal adaptation, fracture strength, porcelain bonding
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Galvano kronlarda marjinal adaptasyonun ve porselen bağlantısının in-vitro incelenmesi ve Ni-Cr alaşımlarla karşılaştırılmasıDt.Aycan SönmezDental restorasyonların uzun dönem başarısı için hem mekanik özelliklerinin hem de kenar uyumlarının iyi olması gerekir. Bu çalışmada, altyapısı elektro-kaplama sistemiyle üretilen galvano-seramik kronlar ile konvansiyonel metal seramik alaşımların marjinal uyumları ve bağlantı dayançlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır.Çalışma için üst kesilmiş santral dişi taklit eden 50 adet paslanmaz çelik day üretildi ve 25'er örnekli iki gruba ayrıldı. İlk olarak, porselen pişimi öncesi kopinglerden, porselen pişimi sonrası ise kronlardan dikey kenar uyumu ölçümleri yapıldı. Daha sonra mekanik test işlemine geçildi. Kuvvet, makaslama ve çekme stresi oluşturmak amacı ile örnek yüzeylerine 135 derecelik açıyla , 0.5 mm/dak hızla uyguladı. Kırılma değerleri (Newton olarak) ve kuvvet grafiği kaydedildi. Kırık yüzeyleri SEM'de incelendi, yüzey element analizleri yapıldı. Bulgularda, galvano-seramik restorasyonların kenar uyumlarının Nİ-Cr alaşımlı seramik restorasyonlardan çok daha iyi olduğu görüldü. Pişirme öncesi ve sonrası `altın' grubu ile `Ni-Cr' grubunun kenar açıklıkları sırayla 23.1±3.70 µm, 27.6±7.52 µm ve 65.2±12.30 µm, 72.5±13.77µm olarak bulundu. Kenar açıklıkları, Ni-Cr grubunda klinik olarak kabul edilebilir düzeyde, altın grubunda bu düzeyin çok daha altında oluştuğu gözlendi. Bağlantı testinde ise Ni-Cr grubunun, altın grubuna göre çok daha dayançlı olduğu görüldü (sırayla 950.8±219.27 N, 555.1±126.36 N). Konvansiyonel metal-seramik restorasyonlar, klinikte oluşan çiğneme kuvvet değerlerinin çok üstünde kırılırken, altın grubunun molar bölgede güçlü çiğneme kuvvetlerinin varlığında yeterli dayancı sağlayamayabileceği belirlendi.Anahtar kelimeler : Galvano-seramik kronlar, marjinal adaptasyon, kırılma dayancı, porselen bağlantısı
Özet (Çeviri)
In-vitro evaluation of marginal adaptation and porcelain bonding of galvano crowns and comparison with Ni-Cr alloysDt.Aycan SönmezFor long term success, dental prosthesis must have good mechanical properties and marginal fit. The purpose of this study was to evaluate marginal fit and bond strength of galvano-ceramic restorations and compare with conventional metal ceramic alloys.A total of 50 steinless steel dies representing prepared upper central teeth were fabricated and divided into 2 groups of 25 samples. Primarily, the vertical marginal discrepancies of gold copings and Ni-Cr copings evaluated, secondly vertical marginal discrepancies of porcelain fused to metal alloys and gold copings evaluated. The results in turns of gold group were 23.1±3.70 µm, 27.6±7.52 µm and of Ni-Cr group 65.2±12.30 µm, 72.5±13.77µm. Results indicated that, galvano-ceramic restorations exhibited significantly less marginal discrepancies than the conventional metal ceramic restorations. In mechanical failure test, force was applied to surfaces of the restorations with 135 degree to the horizontal axis and a crosshead speed of 0.5 mm/min until failure had occured.The fracture values (in Newton) and stress diagrams were saved. The mean fracture resistance for Ni-Cr group was 950.8±219.27 N and 555.1±126.36 N for galvano ceramic group. Significant differences were found for the resistance comparisions of two groups. While, conventional metal ceramic restorations resists to the stresses during masticatory forces, the use of galvano-ceramic restorations is limited where high masticatory forces occured.