14 haftalık fiziksel aktivite programının 10 - 12 yaş görme engelli çocuklar üzerindeki etkileri
The effect of 14 weeks physical activity program on children with visual impairment 10 - 12 years old.
- Tez No: 195830
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLARA ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Görme engelli çocuk, Fiziksel Aktivite, FizikselUygunluk, Postural Stabilite, Children with visual impairment, physical activity, physical fitness, postural stability
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu arastırmanın amacı, fiziksel uygunluk ve denge özellikleri yönündengörme engelli çocukların gören akranları ile aralarındaki farklıkları belirlemekfiziksel aktivite programının fiziksel uygunluk ve denge özellikleri üzerindekietkisini incelemektir.Bu arastırmaya 10-12 yas arasında, görme engeli dısında baska hiçbir engeliolmayan, dogustan ya da dogumdan ilk bir yıl içinde görme engeli tanısı almıs olan19 (Deney: 8; Kontrol: 11) görme engelli çocuk ve karsılastırma grubu olarak 10gören çocuk alınmıstır.Fiziksel aktivite programı 14 haftalık süre ile haftada 3 gün sıklıklauygulanmıstır. Arastırmaya katılan çocuklara 14 haftalık fiziksel aktiviteprogramının öncesinde ve sonrasında Brockport Fiziksel Uygunluk testleri, posturalStabilite Degerlendirme testleri ve Çocuklar için Fiziksel Aktivite Formuuygulanmıstır.Bu çalısmanın sonucu olarak gören çocuklar (karsılastırma grubu), sag ve solkavrama kuvveti ve 20 m PACER yönünden deney grubundan sag el kavramakuvveti, sol el kavrama kuvveti, 20 m PACER, esneklik ve gövde kaldırmatestlerinde kontrol daha yüksek performans degerlerine sahip bulunmuslardır.(p0,05) (Çizelge 4.9) Fizikselaktivite formunun istatistiksel degerlendirmesi gruplar arasında farklılık olmadıgını ,tüm grupların ve ailelerinin fiziksel aktiviteye katılım düzeylerinin düsük oldugunuortaya koymaktadır. .
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the differences in aspect of physicalfitness and postural stability between children with visually impairment and theirsighted peers and examine the effects of physical activity program on physicalfitness and postural stability in children with visually impairment.Ninetheen children with visual impairment ( Experimental Group(EG): 8 ;Control Group(CG): 11) who were between age of 10-12 and their sighted peers (Comparison Group(CG²): 10) participated to this study. Determined characteristicsof children are ; having no second disability except for visually impairment, beingdiagnosed in a few years after the birth or in the birth.Physical activity program was applied 3 days in a week during 14 weeks.Brockport Physical Fitness Test, Postural stability Test and Physical Activite Formfor Children were applied to the participants before and after the 14 weeks physicalactivity program.As a results of this study CG² was founded higher performance than EG interms of right and left hand grip and 20 m PACER CG² also was founded higherperformance than CG in terms of right hand grip; left hand grip, 20 m PACER, andsit and reach, 20 PACER and trunk lift (p0,05) (Çizelge4.9). Statistical analysis of Physical Activity Form showed that there was nosignificant differences between the groups, and all groups and their families had lowactivity level