Sivas il merkezinde iki uçlu duygudurum bozukluğunun yaygınlığı,eş tanılar ve hastaların yaşam kalitesinin incelenmesi.
The investigation of prevalence of bipolar affective disorders, existance of comorbid disorders and quality of life among patients in Sivas city center.
  1. Tez No: 195836
  2. Yazar: ÖZGÜR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: İki uçlu duygudurum bozukluğu, yaşam boyu yaygınlık, eş tanı, yaşam kalitesi, Bipolar affective disorder, lifetime prevalence, comorbid, quality of life
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, Sivas il merkezinde iki uçlu duygudurum bozukluğunun yaygınlığının belirlenmesi, eş tanıların saptanması ve hastaların yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 1406 birey oluşturmuş olup sonuçlar tabakalı örnekleme yöntemiyle il merkezine genellenebilmektedir. Çalışmada yaşı 16 ve üzerinde olan 1406 bireye, SCID-I duygudurum bozuklukları modülü uygulanarak iki uçlu duygudurum bozukluğu olanlar saptandı. İkinci aşamada hastalara SCID-I'in diğer modülleri ve SCID-II uygulanarak eksen I ve eksen II eş tanısı varlığı araştırıldı. Son olarak SF-36 uygulanarak yaşam kaliteleri değerlendirildi. İki uçlu duygudurum bozukluğunun yaşam boyu yaygınlığı %0.71, bir yıllık yaygınlığı %0.43 ve nokta yaygınlığı %0.14 oranlarında bulundu. Ayrıca yaşam boyu yaygınlık oranı; iki uçlu I bozukluğu için %0.43, iki uçlu II bozukluğu için %0.08 ve siklotimik bozukluk için %0.14 olarak bulundu. Aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı olmasa da iki uçlu duygudurum bozukluğunun yaşam boyu yaygınlığı erkeklerde kadınlara oranla daha yüksek bulundu. Hastaların %30'unda en az bir eksen I ve %50'sinde eksen II eş tanısı saptandı. Eksen I eş tanısının %20'sini yaygın anksiyete bozukluğu ve %10'unu agorafobisiz panik bozukluğu oluştururken, eksen II eş tanıları sırasıyla şizoid, sınır, antisosyal, kaçıngan ve obsesif kompulsif kişilik bozukluğu olup hepsinin görülme oranı % 10'du. Hasta grubunda, kontrol grubuna oranla SF-36'nın fiziksel rol güçlüğü, genel sağlık, sosyal işlevsellik ve emosyonel rol güçlüğü alt ölçek değerleri anlamlı olarak daha düşük bulundu.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the prevalence of bipolar affective disorder, the existence of comorbid disorders and to investigate the quality of life among patients. The sample of study consists of 1406 individuals. The results could be apply to the city center, with stratified sampling method. In the study, bipolar affective disorder was determined among people, who are at the age of 16 or over, by carrying out affective disorders module of SCID-I to 1406 individuals. In the second step, the other modules of SCID-I and SCID-II were used to determine the existence of comorbid disorders among patients. Terminally SF-36 is used to evaluate the quality of life. The lifetime prevalence of bipolar affective disorder was found as %0.71, and one year prevalence was %0.43, current prevalence was %0.14. Furthermore, the lifetime prevalences for bipolar I disorder, bipolar II disorder and cyclotimic disorder were found respectively %0.43, %0.08 and %0.14. Even though it does not make a statistical significance, the lifetime prevalence of bipolar affective disorder is determined more for males. An axis I comorbidity was found in %30 of patients and an axis II comorbidity was found in %50 of patients. The axis I comorbidities were respectively, %20 generalized anxiety disorder and %10 panic disorder without agoraphobia. The axis II comorbidities were schizoid, borderline, avoidant, antisocial and obsessive compulsive personality disorders. Their prevalences were both %10 for each other. The subscales of SF-36, such as physical role impairment, general health, social functioning and emotional role impairment values were significantly lower in patients than control group.