Evli kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluğu görülme sıklığı
The prevalance of sexual dysfunction in married women
  1. Tez No: 195835
  2. Yazar: FATMA BANU KARAKOYUNLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELMA ÖNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsellik, Cinsel Sağlık, Kadınlarda Cinsel Fonksiyon Bozuklukları, Hemşire, Sosyoekonomik ve Kültürel Farklılık, Sexuality, Sexual Health, Female Sexual Function Disorders, Nurse
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Araştırma, Antalya il merkezinde bulunan evli kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluğu sıklığının saptanması amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Antalya il merkezinde bulunan toplam 54 sağlık ocağı oluşturmuştur. Basit rastgele örneklem yöntemiyle seçilen, merkez 2 No'lu Sağlık Ocağı ve Merkez 17 No'lu Selahattin Topçu Sağlık Ocağı'na kayıtlı, 15?49 yaş grubu 600 evli kadın araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu ve Kaplan, Reis ve arkadaşları (1999) tarafından geliştirilen ?Kadın Cinsel Fonksiyon Sorgulama İndeksi? (IFSF) kullanılmıştır. Anket formu ve ölçek uygulanmadan önce katılımcılara araştırma hakkında sözlü açıklama yapılmış, onay alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 13.0 paket programı kullanılarak, ikili grupların analizinde Student t testi ve Manwhitney-U testi, ikiden fazla alt grubu olan değişkenlerin cinsel fonksiyon puanları yönünden karşılaştırılmalarında ise tek yönlü varyans analizi testi kullanılmıştır. Gruplar arasındaki fark anlamlı bulunduğunda, farklılığın hangi ikili gruplardan kaynaklandığını ortaya çıkarmak için Scheffe testi uygulanmıştır. Araştırmada kadınlardaki cinsel fonksiyon bozukluğu görülme oranları IFSF puanlarıyla değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerde kadınların % 6,8'inin çok düşük, %16,5'inin düşük, % 46,5'inin orta ve % 30,2'sinin yüksek IFSF puanına sahip olduğu bulunmuştur. Bunun yanında kadınların cinsel fonksiyonlarının birçok sosyodemografik faktörden etkilendiği de ortaya çıkmıştır. Bu etkenler içerisinde en önemlisi yaş olarak tespit edilmiş olup eğitim düzeyi, eşin eğitim düzeyi, çalışma durumu, meslek, evlilik süresi, 14 yaşına kadar yaşanılan yerleşim birimi, aile tipi, evlilik biçimi, evde yaşayan kişi sayısı, gelir durumu, gebelik sonlanma biçimi, doğum sayısı, çocuk sayısı, doğum şekli, menstrual siklus düzeni, sigara kullanma durumu ve beden kitle indeksinin cinsel fonksiyonları anlamlı düzeyde etkilediği bulunmuştur. Evdeki oda sayısı, özel oda bulunma durumu ve kadınların kullandıkları aile planlaması yöntemi ile kadın cinsel fonksiyon puanları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Kadın cinsel fonksiyon bozuklukları sıklığını belirlemek için yaptığımız bu çalışma; sonuçları doğrultusunda, cinsel fonksiyon bozuklukları ve etyolojisi ile ilgili hemşireliğe ilişkin araştırmalara ışık tutacak, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin sağlanmasında rehber olacaktır.
Özet (Çeviri)
The study was conducted in order to determine the frequency of sexual dysfunction among married women, aged between 15 years to 49 years, in different socio-economic region of Antalya Province (between the city center and slum areas). Sample of the study consisted of married women aged between 15 years to 49 years who were registered to Number Two Primary Health Care Center in the city centre and Number 17 Selahattin Topçu Primary Health Care Center in the slum area. While gatherind data, survey form developed by researcher as well as ?Female Sexual Function Examination Index? developed by Kaplan, Reis et al (1999) were used. Before the application of survey form and scale, participitants were provided with both written and verbal information and their approvals were obtained. In data analysis, student?s t test was used in paired groups an done-way variance analysis was used in comparing variables with more than two subgroups in terms of sexual funtion scores. Analysis were conducted by SPSS 13.0 software package. When the difference between groups were found to be significant, Scheffe test was applied in order to determine which group causes the difference. In the study, the frequency of sexual dysfunction in women were assessed by IFSF scores. With respect to resultant data, 6.8 % of women had very low, 16.5 % low, 46.5 % intermediate and 30.2 % high IFSF scores. Moreover, it was revealed that sexual functions of women are affected by many factors. Among these factors, the most significant is determined to be age and it was found that status of education, education status of husband, employment status, profession, marriage period, location of residence until the age of 14 years, number of inhabitants at home, status of income, means of terminating pregnancy, number of delivery, number of children, means of delivery, menstrual cycle, smoking and body mass index affects sexual functions significantly. It was also determined that type of family, type of marriage, number of rooms at home, presence of private room and birth control method used by women does not have a statistically significant effect on sexual functions of women. This study aiming to determine the frequency of sexual functioning disorders seen among women will enlighten the researchs regarding nursing on sexual functioning disorders and etiology and will guide to supply training and counselling services.