Şanlıurfa'da Helmint yumurtalarının saptanmasında direkt mikroskobik, formalin-eter sedimantasyon ve kato-katz tekniklerinin karsılastırılması
Comparing direct smear, formalin-ether sedimentation and kato-katz techniques in determination of Helminthes in Sanliurfa
- Tez No: 195861
- Danışmanlar: PROF.DR. SAMİ TAŞÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Parazitoloji, Microbiology, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: ntestinal helmintler, okul çocukları, direkt mikroskobik, formalin-eter sedimantasyon, Kato-Katz, Sanlıurfa, Intestinal helminthes, schoolchildren, direct smear, formalin-ether sedimentation, Kato-Katz, Sanliurfa
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Sanlıurfa, Türkiye'nin güneydogusunda gelismekte olan bir ildir. Yapılmıs olan çalısmalar buradaki popülasyonda intestinal helmint enfeksiyonlarının endemik oldugunu göstermektedir. Parazitik enfeksiyonlar okul çocuklarının fiziksel gelisimlerini, okula devamını ve ögrenme yeteneklerini etkilemektedir ve saglık problemlerine, yetersiz beslenmeye ve kansızlıga yol açabilmektedir. Bu çalısmanın amacı, Sanlıurfa'da ilkokul çocuklarındaki helmint enfeksiyonlarının saptanmasında direkt mikroskobik, formalin-eter sedimantasyon ve kantitatif Kato-Katz tekniklerinin yararlılıklarının degerlendirilmesi ve helmint sıklıgının sosyo-ekonomik durumla iliskisinin incelenmesidir. Bu çalısma sosyo-ekonomik durumu farklı iki ilkögretim okulunda yapıldı. Toplam yüz yirmi dört ögrencinin dıskı numuneleri helmint yumurtası yönüyle incelendi. Sosyoekonomik düzeyi düsük olan birinci okuldaki gecekondu bölgesinde yasayan 90 okul çocugundan alınan numunelerin 32'sinde tek çesit helmint bulundu. Bulunan helmintler: 20 Hymenolepis nana, 11 Ascaris lumbricoides ve 1 Trichuris trichiura. Üç numunede de Hymenolepsis nana ve Ascaris lumbricoides birlikte görülmüstür. Sosyo-ekonomik düzeyi yüksek olan diger okuldaki 34 okul çocugunun örneginden üçünde yalnız Ascaris lumbricoides enfeksiyonu görüldü. Genel olarak çalısmamızdaki bagırsak helmintleri prevalansı ise %30,65 olarak bulunmustur. Üç yöntemin karsılastırmasında ise formalin-eter sedimantasyon metodu en iyi yöntem olarak bulunmustur. Duyarlılıgı da %76,32'dir. Kato-Katz teknigi de iyi bulunmustur ve duyarlılıgı %73,68'dir. Direkt mikroskobi yöntemi ise en düsük duyarlılıktadır(%63,16). Bizim bulgularımız, özellikle gecekondu bölgesinde yasayan okul çocukları arasında intestinal helmint enfeksiyonlarının yüksek yogunlukta oldugunu açıkça göstermektedir. Bu durum kötü çevresel sanitasyon ve kötü kisisel hijyenden kaynaklanmaktadır. Formalin-eter sedimantasyon ve Kato-Katz teknikleri intestinal helmint enfeksiyonlarının saptanmasında yüksek performanstadır.
Özet (Çeviri)
Sanliurfa is a developing province in the southeastern region of Turkey. A number of studies indicate that intestinal helminthes infections were endemic in our population. Parasitic infections affect schoolchildren, compromise their physical development, school attendance and ability to learn and may lead to health problems such as malnutrition, anemia. The aim of this survey was to evaluate the efficacy of direct smear, formalin-ether sedimentation and quantitative Kato-Katz technique in detecting helminthes among primary schoolchildren (pupils) and relation of helminthes frequency to socio-economic status in Sanliurfa. Two primary schools of different socio-economic conditions were included in this study. Stools of total of one hundred twenty four students were examined for helminthes eggs. The first school was socio-economically low and 90 shantytown schoolchildren were examined, 32 single helminth were detected. They were: Hymenolepis nana(20), Ascaris lumbricoides(11) and Trichuris trichiura(1). Three mixed infections of Hymenolepis nana and Ascaris lumbricoides were seen. The other school was socio-economically high and 34 schoolchildren were examined, three single infections Ascaris lumbricoides were observed. The overall prevalence of intestinal helminthes in our study was 30,65%. Comparing three methods, formalin-ether sedimentation method was the best. Its sensitivity was 76,32%. Kato-Katz technique was good and its sensitivity was 73,68%. While direct smear had lowest sensitivity(63,16%). Our findings clearly indicate high prevalence of intestinal helminthes in Sanliurfa particularly among the shantytown schoolchildren. This may be attributed to poor environmental sanitation and poor personal hygiene. Formalin-ether sedimentation and Kato- Katz technique should be high performed in determination intestinal helminthes infections.