Şanlıurfa'da hava kirliliği ve kontrolü
  1. Tez No: 57926
  2. Yazar: ABDULVAHAP UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şanlıurfa, Çevre Kirliliği, Hava Kirliliği, Şanlıurfa, Environmental Pollution, Air Pollution II
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
tic ÖZET Yüksek Lisans Tezi ŞANLIURFA'DA HAVA KİRLİLİ?İ VE KONTROLÜ Abdulvahap UÇAR Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı i996,Sayfa: 45 GAPın merkezi konumundaki Şanlıurfa'da beklenen tarımsal gelişme, sanayi alanındaki gelişmeyi de peşinden sürükleyecektir. Sanayi alanındaki yatırımlarla Şanlıurfa bir cazibe merkezi halini almıştır. Planlanmış olan 1. Organize Sanayi Bölgesi tamamen dolmuş durumda, planlanan 2. Organize Sanayi Bölgesi ise dolmak üzeredir. Şüphesiz bu sanayileşme beraberinde birtakım çevre problemlerini de getirecektir. Bu problemlerden biri olan hava kirliliği, kurulan ve kurulacak sanayide çevreye saygılı uygun teknolojileri kullanmaları ve bu sanayi bölgesi için hazırlanan ÇED raporlarındaki standartlara uymaları durumunda en az düzeyde olacaktır. Şanlıurfa ilinde bugüne kadar yapılan ölçümlerde lıavaya salınan emisyonlar, sınır değerlerinin üstüne çıkmamıştır. Sanayi tesislerinin yeni teknoloji kullanmaları yanında, şehir merkezi dışında olması en önemli etkendir.
Özet (Çeviri)
?cif ABSTRAC Master Thesis AIR POLLUTION AND ITS CONTROL IN ŞANLİURFA Abdulvahap UÇAR Harran University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Environment Engineering 1996, pages 45 The agricultural development waited in Şanlıurfa, being the centre of GAP (Southeastern Anatolian Project) will bring industrial development together. Şanlıurfa lias become an attraction centre with the investments done in industrial area. The first organised industry region has already been rilled and second region is about being filled Doubtless this industrialisation will bring some environmental problems togetlier. Air pollution, being one of these problems, will stay at the leasi level. Iftlie industry to be assembled uses new teclmology obeying to ÇIİD reports' standard. Up to now the measurements done in Şanlıurfa the emissions tlirough industrial facilities have not shown values abort critical limits. While industrial facilities use new teclmology at the same time their being outside of the centre of the city is the most important factor.