Multinomial probit modeller
Multinomial probit models
- Tez No: 195874
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN SARAÇBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Multinomial Lojit, İlgisiz Alternatiflerin Bağımsızlığı, Multinomial Probit, Kesikli Seçim Modelleri, Multinomial Lojit, Independence of Irrelevant Alternatives, Multinomial Probit, Discrete Choice Models
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Araştırılan bağımlı değişkenin nitel ölçekli yapıya sahip olması sıkça rastlanan bir olgudur. Bağımlı değişken yapısının ikiden çok kategori düzeyine sahip olduğu durumlarda Multinomial modelleme yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemler arasından Multinomial Lojit, Koşullu Lojit ve İç içe Lojit modeller; lojit bağ fonksiyonu yapısını kullanmaktadır. Bu modeller, ?İlgisiz Alternatiflerin Bağımsızlığı? koşulunu gerektirmektedir. Varsayımın gerektirdiği koşul, modellerin ortaya çıkma olasılıklarının bağımsız olması durumu, birçok araştırmada sağlanamamaktadır. Bu varsayımın gerçekleşmediği koşullarda özellikle gereksinim duyulan, Multinomial Probit model, bağ fonksiyonu yapısı olarak Yığılımlı Standart Normal Dağılım'ın tersini kullanmaktadır. Bu yöntemleri uygulayabilmek için gerekli olan varsayım; hataların normal dağılmasıdır. Bağımsızlık olgusunun bozulduğu durumların başında; Kesikli Seçim Modelleri gelmektedir. Bu tezin amacı; esnek yapıya sahip olan Multinomial Probit model yapısının incelenmesi, Multinomial Lojit modele olan üstünlüklerinin ortaya konulması ve kullanım öneminin açıklanmasıdır. Ankara ili içerisinde yapılan ?Aile Planlaması? anket çalışmasından alınan veriler uygulama kısmında kullanılacaktır. Bireylerin doğum kontrolü yöntemleri tercihleri karşısında gösterdikleri davranışlar, her iki modelle incelenmiştir. Uygulama sonunda Multinomial Probit modelin IIA varsayımlarının sağlanmadığı durumda MNL yöntemine olabilirlik ve diğer bilgi kıstasları yönünden üstünlükleri elde edilmiştir. Bu tezin Multinomial Probit modelin sağlık alanı uygulamalarında daha yaygın kullanılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The qualitative scale of the dependent variable that being searced is frequently run across fact. The Multinominal modelling techniques have been utilised when dependent variable structure has more than two category level. Through these methods Multinominal Logit, Conditional Logit and Nested Logit models use logit link function structure. These models require independence of irrelevant alternatives condition. The condition required by assumption that the probability of the models reveal independently can not be proved by many researchs. Especially needed when these assumption can not be proved, Multinomial Probit model is used inverse of cumulatif standart normal distribution as a link fuction structure. The assumption to apply this method is that errors distribute by normal. Discrete choice models are preceding in situations that dependency fact is violated. The aim of this thesis is; examining flexible structured multinominal probit model structure, remark the advantages over multinominal logit model and explaning the importance of usage of this model. The data received from ?Planned Parenthood? survey collected within Ankara city will be used in applying part. Individuals reactions over birth control method approaches will be examined towards both methods. At the end of application multinominal probit models was found superior to MNL according to likelihood and the other information criteria. It is thought that this thesis will make a contribution to widely usage of multinominal logit method on health applications.