Akut inme hastalarında omuz subluksasyonunun önlenmesinde elektrik stimülasyonunun etkisinin araştırılması
The research of the effect of electrical stimulation in preventing shoulder subluxation in acute stroke patients
- Tez No: 195877
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KADRİYE ARMUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: nme, omuz subluksasyonu, elektrik stimülasyonu, rehabilitasyon, Stroke, shoulder subluxation, electrical stimulation, rehabilitation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Fil A., Akut nme Hastalarında Omuz Subluksasyonunun Önlenmesinde Elektrik Stimülasyonunun Etkisinin Arastırılması, Hacettepe Üniversitesi Saglık Bilimleri Enstitüsü, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Bu çalısmanın amacı akut inme hastalarının omzuna uygulanan elektrik stimülasyonunun omuz subluksasyonlarını önleyip önleyemeyecegini ortaya koymaktır. Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Nörolojik Rehabilitasyon Ünitesinde yapılan çalısmaya, Hacettepe Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı'nda yatan 26 akut inme hastası katılmıstır. Olguların 14'ü kontrol , 12'si çalısma grubuna rastgele bir sekilde dagıtılarak dahil edilmistir. Kontrol ve çalısma grubundaki olgular hastanede kaldıkları sürece Bobath yaklasımı ve konvansiyonel yaklasımla tedavi edilmislerdir. Çalısma grubundaki olgulara ek olarak elektrik stimülasyonu uygulanmıstır. Uygulama etkilenmis taraftaki supraspinatus kasına, deltoid kasının orta ve arka parçasına yapılmıstır. Tüm olgular tedavi öncesinde ve sonrasında degerlendirilmistir. Olguların Modifiye Ashworth Skalası ile üst ekstremitelerinin kas tonusu, Motor Degerlendirme Ölçegi (MDÖ) ile üst ekstremite fonksiyonu ve manuel gonyometre ile üst ekstremitedeki normal eklem hareket açıklıgı degerlendirilmistir. Omuz subluksasyonu iki farklı radyolojik yöntemle degerlendirilmistir. Bunlardan biri horizontal, vertikal ve total asimetri degerlerinin ölçüldügü iki boyutlu yöntem, digeri ise humerus basının en üst noktası ile akromionun inferiorundan geçen dogru arasındaki mesafenin hesaplandıgı vertikal ölçüm yöntemidir. Çalısmanın sonunda çalısma grubundaki olgularda omuz eklem aralıgının artmasını gösteren total asimetri degerlerinin kontrol grubundaki olguların degerlerinden daha düsük oldugu gözlenmistir (p0,05). Humerus bası ile akromion arasındaki uzaklıga göre kontrol grubundaki olguların 3'ünde subluksasyon oldugu, çalısma grubundakilerde ise subluksasyonun meydana gelmedigi kaydedilmistir. olusmamıstır. Sonuç olarak inmenin erken döneminde uygulanan elektrik stimülasyonunun omuz subluksasyonunu engelledigi görülmüstür.
Özet (Çeviri)
Fil A., The Research of The Effect of Electrical Stimulation in Preventing Shoulder Subluxation in Acute Stroke Patients, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Physical Therapy and Rehabilitation Program, Thesis of Master of Science, Ankara, 2006. The aim of this study was to determine whether electrical stimulation would prevent shoulder subluxation or not in acute stroke patients. The study was performed in Hacettepe University, The School of Physical Therapy and Rehabilitation in Neurological Rehabilitation Unit. The study included 26 acute stroke subjects who were hospitalized in Hacettepe University Neurology Department. The subjects were included by separating randomly 14 in control and 12 in study group. Both of the groups were treated by Bobaths? and conventional approaches during their hospitalization period. In addition to these approaches electrical stimulation was applied to the study group. The electrical stimulation was applied on m. supraspinatus, both intermediate and posterior parts of m. deltoideus in effected extremity. Subjects were assessed before and after the treatment. Patients were assessed by The Modified Ashworth Scale for muscle tonus, Motor Assessment Scale (MAS) for the upper extremity function and manual goniometer for normal range of motion of upper extremity. Shoulder subluxation was evaluated by two XRay methods. The first one was a two dimension analyzing method measured horizontal, vertical and total asymmetry scores and the other one was vertical measurement method calculated the line between top point of head of humerus and the inferior end of acromion. In the end of the study, it was observed that the total asymmetry scores that show increase in shoulder joint interval in study group was lower than the scores of control group (p0.05). According to the distance between head of humerus, there was a subluxation in 3 patients of control group and none in study group. In conclusion, it is observed that the electrical stimulation which was applied in early term of stroke, prevent shoulder subluxation.