Yataklı tedavi kurumlarında poliklinik gider yeri birim maliyetleri: Ankara ilinde seçilmiş hastanelerde bir örnek uygulama
Unit cost of outpatient department in hospitals: a case study in selected hospitals in Ankara
- Tez No: 195892
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÇETİN AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Hastane, Hastane Maliyet Muhasebesi, Departmantal Poliklinik Maliyeti, Hospital, Hospital Cost Accounting, Departmental Outpatient Cost
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Poliklinik hizmetleri, hastanelerin temel çıktılarından bir tanesidir. Elde ettiği gelirlerin büyük bir çoğunluğunu poliklinik hizmetlerinden karşılamaktadır. Poliklinik hizmet bedellerinin sağlık finansman kurum ve kuruluşlarından geri alınmasında değişik yöntemler kullanılmaktadır. Çoğu ülkede hizmet başı ödeme biçiminde finanse edilen poliklinik hizmetleri, son yıllarda ayakta hasta DRG's ile finanse edilmeye başlanmıştır. Türkiye'de de 2006 yılında hizmet başı ödemeden, tıpta uzmanlık bazlı poliklinik hizmetleri finansmanına geçilmiştir. Ancak gerek hastaneler, gerekse finansman kuruluşları hastanelerde bilimsel maliyet muhasebesi uygulamasının yeterince gelişmiş olmaması nedeniyle ödeme yönteminin gerçek maliyetleri karşılayıp karşılamadığını bilememektedir. Bu araştırma, hastanelerde departmantal düzeyde üretilen poliklinik hizmeti maliyetlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada poliklinik birim maliyetlerinin en büyük unsurunun personel giderlerinin oluşturduğu belirlenmiştir. Hastane türüne ve sahipliklerine göre büyük varyasyonlar belirlenmiştir. Varyasyonların temel nedeni olarak kimi departmanlarda personel giderlerinin büyüklüğü, kimi departmanlarda ise poliklinik sayılarının farklılıklarının etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Outpatient services are among the basic outputs of hospital administrations. Hospitals earn most of their revenues from outpatient services. There are various methods that are used for reimbursing outpatient services. Outpatient services, are usually financed through fee for service system in many countries, and DRG?s (Diagnosis Related Groups) have become a payment system in recent years. In Turkey, medical specialization-based reimbursement system is used rather than the fee for service system. However, both hospitals and financial institutions can not know whether the payment system meets real costs, as scientific hospital cost accounting system has not developed yet. The aim of the study is to determine departmental outpatient service costs. In the study it is concluded that labor costs constitute the greatest component of the outpatient unit costs and there are variations among hospitals. The most important reasons for these variations are the expenses for personnel in some departments and the number of outpatient units in some others.