Hemşirelerin ekip çalışmasına ilişkin görüşleri ve iş doyumları
Views of nurses on interdisciplinary teamwork and their job satisfaction
- Tez No: 195893
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHEYLA ABAAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, ekip çalışması, iş doyumu, Nursing, teamwork, job satisfaction
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Araştırma bir rehabilitasyonmerkezinde çalışan hemşirelerin disiplinler arası ekip çalışması(DAEÇ)' na ilişkin görüşlerini ve iş doyumlarını ortaya koymak amacıylayapılmıştır. Merkezde 6 aydır çalışan 46 yatak başı hemşiresinden 36 hemşireile çalışma tamamlanmıştır. DAEÇ yapılan bölümde çalışan 21 hemşireve DAEÇ yapılmayan bölümde çalışan 15 hemşire grupları oluşturmuştur.Veriler, katılımcıların demografik bilgilerini ve DAEÇ'na ilişkin görüşlerini içerensoru formu ile toplanmıştır. İş doyumunu değerlendirmek amacıyla ise İşBetimlemesi Ölçeği (İBÖ) ve Genel Olarak İş (GOİ) ölçüm araçları kullanılmıştır.Verilerin istatistiksel değerlendirmesi SPSS for Windows 11.5(Statisti- cal Package for Social Sciences for Windows 11.5) programıylayapılmıştır. İstatistiksel olarak Student's t testi; Ki-Kare testi, Fisher-Exacttesti, Pearson Korelasyon Analizi ve iki yönlü ANOVA kullanılmıştır. DAEÇyapılan bölümde çalışan hemşirelerin GOİ puan ortalaması 34.76±13.37,yapılmayan bölümde ise 36.60±12.61 bulunmuştur. Hemşirelerin iş doyumupuanlarının en düşük olduğu boyut ?terfi olanakları?dır. İBÖ'nin ?birlikteçalışılan kişiler (p=0.034)? ve ?şimdiki ücret (p=0.013)? boyutlarındaistatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Hemşirelerin DAEÇ'na ilişkingörüşleri olumludur. DAEÇ yapılan bölümde çalışan hemşirelerin yaş, toplamçalışma yılı, kurumda çalışma yılı ve ünitede çalışma yılı ile İBÖ'nin ?şimdikiiş? boyutu ve GOİ arasında pozitif zayıf bir ilişki bulunmuştur. Diğer taraftanDAEÇ yapılmayan bölümde çalışan hemşirelerde yaş ile ?Terfi Olanakları? ve?Birlikte Çalışılan Kişiler? arasında; toplam çalışma yılı ile ?Terfi Olanakları?arasında negatif zayıf ilişki olduğu gözlenmiştir. DAEÇ yapılan bölümde çalışanhemşirelerin ?birlikte çalışılan kişiler? ve ?ücret? boyutlarında yapılmayanbölümde çalışan hemşirelere göre daha doyumlu olmaları; DAEÇ' nınhemşirelerin iş doyumlarını artıracak bir yol olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study wasdone to explore staff nurses? views on interdisciplinary teamwork (IDT) andjob satisfaction in a rehabilitation center. Among Center?s 46 staff nursesworking in this center for at least six months; 36 nurses were accessible. 21staff nurses in IDT and 15 non-team (NT) nurses were in the groups. Datawas collected by a questionnaire included questions relate to demographicprofile of the participants and nurses? views on IDT. Job Descriptive Index(JDI) and Job in General (JIG) were used for job satisfaction assessment.Statistical analysis was done with SPSS (11,5). Student?s t test, Chi-Squaretest, Fisher Exact test, Pearson Correlation Analysis; MANOVA were usedfor statistical significance. The mean score of JIG for IDT nurses was34.76±13.37 and the score of JIG for NT nurses was 36.60±12.61. Nurseswere least satisfied with the ?promotion opportunities?. There was statisticaldifference between the groups in ?co-workers? (p=0.034) and ?present pay?(p=0.013) subscales of JDI. Nurses had positive views on IDT. There was apositive but weak relationship between the age, years in nursing, in center, inunit and the mean scores of ?present job? and JIG for IDT nurses. On theother hand negative but weak relationship with the ?promotion opportunities?and ?co-workers? were observed with age as well as year in nursing for?promotion opportunities? for NT nurses. It was concluded that IDT nurseshad better job satisfaction in ?co-workers? and ?present pay? compare to NTnurses, suggesting IDT can be a way of increasing job satisfaction fornurses.