Hekim ve hemşirelerin ekip hizmetini algılama durumu
The perception of doctors and nurses about team service
- Tez No: 195895
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OYA NURAN EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Saglık ekibi, ekip hizmeti, isbirligi, hemsire, hekim, algılama, Health team, team work, collaboration, nurse, doctor, perception
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalısma, hekim ve hemsirelerin ekip hizmetini algılama durumlarını belirlemek amacıyla kalitatif yaklasım kullanılarak yapılmıstır. Arastırma, birinci basamak saglık kurumları arasından Ankara ili, Yenimahalle ve Çankaya ilçelerine baglı saglık ocakları ile ana çocuk saglıgı ve aile planlaması egitim merkezlerinde 22 Temmuz-31 Ekim 2005 tarihleri arasında, ikinci basamak tedavi edici saglık kurumları arasından da Hacettepe Üniversitesi Eriskin Hastanesi ve Hacettepe Üniversitesi hsan Dogramacı Çocuk Hastanesi'nde 11 Temmuz-31 Agustos 2005 tarihleri arasında yapılmıstır. Arastırmanın örneklemini, birinci basamak saglık kurumlarında çalısan 15 hekim ve 15 hemsire ile ikinci basamak saglık kurumlarında çalısan 15 hekim ve 15 hemsire olmak üzere toplam 60 kisi olusturmustur. Veri toplama yöntemi olarak bireysel görüsme yöntemi, veri toplama aracı olarak yarı-yapılandırılmıs görüsme kılavuzu kullanılmıstır. Görüsme klavuzunda, hekim ve hemsirelerin ekip, ekip hizmeti, çalısma ortamı, ekip üyeleri, ekip hizmetini engelleyici faktörler, ortak amaç, görev tanımlarının bilinmesinin etkisi, liderlik rolü, egitim ve yasal düzenlemelerin ekip hizmetindeki yerine iliskin algılarını ortaya çıkarabilecek açık uçlu sorular yer almıstır. Görüsmeler, kayıt cihazı ile kaydedilmis ve görüsme notları ayrıca gözlemci tarafından da tutulmustur. Her bir görüsme yaklasık 40-50 dakika sürmüstür. Veriler içerik analizi kullanılarak degerlendirilmistir. Arastırmada, arastırma kapsamında yer alan hekim ve hemsirelerin ekip hizmetini algılama durumunun olumlu olmadıgı, her iki grubun ekip hizmetini algılamada gösterdikleri olumsuzlukların, yürütülen saglık hizmetinin özelliklerinden etkilendigi saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
This study is carried out as a qualitative study to determine the perceptions of doctors and nurses about team work. The study is conducted between the dates July 22th-September 31th 2005 in the health centers, maternal and child health centers of Yenimahalle, Çankaya districts of Ankara as primary health care centers; beyond secondary health care centers the study was done in Hacettepe University Adult and hsan Dogramacı Children Hospital between the dates July 11th-August 31th 2005. The sample of the study was comprised of 60 persons, 15 of them were nurses from primary health care centers and 15 of them were doctors from primary health care centers; 15 of them were nurses from secondary health care centers and 15 of them were doctors from secondary health care centers. The data was collected with interviewing individually; the semi-structured interview paper was used for collecting the data. In the interview paper the open questions were prepared to reveal the perceptions of nurses and doctors about team, team work, working environment, team members, the factors that obstruct the team work, shared aim, the effect of knowing the role definitions, the role of leadership, the effect of education and legal arrangements. Interviews were recorded with record tape and also the interviewing notes were written by the observer. Every interview took approximately 40-50 minutes. The data were analyzed with content analysis method. In the research it was determined that, the perceptions of the nurses and doctors who are committed in the study don?t have a positive look about team work, the negative perceptions of the both groups were effected from the qualities of the health care services that is held.