Hastane yöneticilerinin pazarlama faaliyetlerine ve bu faalitlerin etkililiğine bakış açılarının değerlendirilmesi
Assessment of hospital administrators' views about marketing activities and their effectiveness.
  1. Tez No: 195919
  2. Yazar: ERCAN SAPMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YUSUF ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama, pazarlama etkililiği, hastane yönetimi, sağlık hizmetleri, Marketing, marketing effectiveness, hospital administration, health care services
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Sağlık Hizmetlerinde Pazarlama konusu sağlık sektöründe son yıllarda önemini artırmış, pazarlama kavram ve ilkeleri sağlık sektöründe de kullanılmaya başlanmıştır. Sağlık sektöründe özel hastanelerin çoğalması, rekabetin artması ve kaynak sağlamanın zorlaşması, hastaneleri pazarlama faaliyetlerini uygulamaya zorlamaktadır. Bu araştırmayla, Ankara ili Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki Sağlık Bakanlığı, Üniversite ve Özel hastanelerde görev yapan yöneticilerin, pazarlama kavram ve ilkelerine bakış açılarını belirlemek ve pazarlama kavram ve ilkelerinin kullanımının etkililik düzeyini belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla, Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki 41 hastanedeki yöneticiler evren olarak belirlenmiştir. Herhangi bir örneklem seçilmeye gidilmemiş ve evrenin tümüne ulaşılmaya çalışılmıştır. Veriler anketle toplanmıştır. Araştırma sonucunda, hastane yöneticilerinin pazarlamaya bakış açıları ve değerlendirmelerinin olumlu yönde olduğu bulunmuştur. Hastane yöneticilerinin pazarlamaya bakış açıları ve değerlendirmelerinin yaş, cinsiyet, kurum mülkiyeti, yöneticilik süresi gibi değişkenler açısından çoğunlukla anlamlı farklılıklar göstertmediği anlaşılmıştır. Araştırma kapsamındaki hastanelerde pazarlama faaliyetlerinin etkililik düzeyleri, hastanelerin mülkiyet türlerine göre anlamlı farklılıklar göstermekte olduğu belirlenmiştir. Özellikle Sağlık Bakanlığı hastanelerinde yöneticilerin kendi hastanelerindeki pazarlama faaliyetlerinin etkililiğine yönelik değerlendirme skorları çok düşük düzeyde olduğu, buna karşılık özel hastane yöneticilerinin kendi hastanelerindeki pazarlama faaliyetlerinin etkililiğine yönelik değerlendirme skorlarının oldukça yüksek olduğu bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre kamu hastanelerinde özellikle Sağlık Bakanlığı hastanelerinde pazarlama faaliyetlerine daha fazla önem verilmesi gerektiği tartışılabilir.
Özet (Çeviri)
Marketing health care services has gained more importance, and marketing concept and marketing principles have been used in health care sector. Increasing private hospitals? number, competion among health institutions (organizations) and difficulty in obtaining resources force (strain) hospitals to use marketing activities. The main purpose of this study is to determine public and private hospital administrators? views in Ankara metroplitan area about marketing concept and principles. Another purpose of this study is to determine and evaluate hospital administrators? perceptions about effectiveness of hospital marketing activities in their own hospitals. For achieving the purposes, the administators of public and private hospitals (41 hospitals) in Ankara metroplitan area were included in the universe of the study. It was tried to access to all administrators in the universe instead of choosing a sample. The study data were collected by a questionnaire. Acording to the results, it was found that administrators? views about marketing concept and marketing principles were pozitive. Hospital administrators? views related to marketing concept and marketing principles do not differ significatly acording to their gender and age, institution ownership and length of administration service in general. Particularly, hospital administrators? perception scores about effectiveness of hospital marketing actvities in their own hospitals were significantly low in hospitals of Ministry of Health. However, it was found that hospital administrators? perception scores about effectiveness of hospital marketing actvities in their own hospitals were significantly high in private hospitals. Based on the study results, it can be concluded that it is necessary to put more importance to marketing concept and marketing principles in public hospitals especially in hospitals of Ministry of Helath.