Hemşirelerin intestinal stoma bakımına ilişkin bilgileri
Nureses knowledge about intestinal stoma care
- Tez No: 195920
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşireler, intestinal stomalar, bilgi, intestinal stoma bakımı, Nurses, intestinal stomas, knowledge, intestinal stoma care
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Araştırma hemşirelerin intestinal stoma bakımınailişkin bilgilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada örneklem seçilmemişevren üzerinden çalışılmıştır. Araştırmanın örneklemini Ankara Üniversitesi TıpFakültesi İbn-i Sina Hastanesi ve Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi, Gazi ÜniversitesiTıp Fakültesi Hastanesi, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık BakanlığıAnkara Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bakanlığı Atatürk Eğitim veAraştırma Hastanesi, Sağlık Bakanlığı Ankara Numune Eğitim ve AraştırmaHastanesi Genel Cerrahi Klinikleri'nde ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Yüksek İhtisasEğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji-Cerrahi Kliniği'nde çalışan 199hemşire oluşturmuştur. Araştırmanın yapıldığı tarihlerde 20 günden fazla izinli olan11 hemşire örneklem dışında bırakılmıştır ve çalışmanın 188 hemşire ile yapılmasıplanlanmıştır. Ancak 86 hemşire araştırmaya katılmayı reddettiğinden ve araştırmayakatılmayı kabul eden 2 hemşire soru kağıdını hatalı/eksik doldurduğundan araştırma100 hemşire ile yapılmıştır. Araştırmaya katılım oranı % 53.19'dur. Hemşirelerinintestinal stoma bakımına ilişkin bilgileri literatüre dayalı olarak hazırlanan 54önerme ile yoklanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik hesapları, ortalamaölçüleri, Kruskal Wallis varyans analizi, Mann Whitney U testi kullanılmıştır.Araştırmada hemşirelerin doğru cevap sayıları ortancasının 26.5 olduğu veintestinal stoma bakımına ilişkin bilgilerinin istenilir düzeyde olmadığıbelirlenmiştir. Hemşirelerin stoma bakımını ağırlıklı olarak kendi sorumluluklarıolarak görmediği dolayısıyla stoma bakımına ilişkin yerine getirdikleri işlevlerin desınırlı olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin doğru cevap sayılarını olumlu olaraketkileyen bağımsız değişkenler; hemşirelikteki toplam hizmet süresi, intestinal stomabakımına ilişkin eğitim alma durumu, yayın takip etme ve konuyla ilgili bilimseltoplantılara katılma olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was planned as a descriptive study for the purpose ofdetermining nurses' knowledge about colostomy care. The universe was taken as thesample. The research sample was include the 199 nurses who work on generalsurgery wards at Ankara University Medical Faculty İbn-i Sina Hospital and AnkaraUniversity Medical Faculty Cebeci Hospital, Gazi University Medical FacultyHospital, Ankara Education and Research Hospital, Health Ministry Ankara DışkapıEducation and Research Hospital, Health Ministry Atatürk Education and ResearchHospital, Health Ministry Ankara Numune Education and Research Hospital and onthe gastrointestinal ward at Health Ministry Turkey Yüksek İhtisas Education andResearch Hospital. As the 11 nurses longer than 20 day leaves on the dates theresearch was conducted were not considered, it was decided to maintain the studywith 188 nurses. However, as there were 86 nurses who did not agree to participatein the research and there were 2 nurses who agreed to participate but incorrectly orincompletely filled out the questionnaire, the study was conducted by 100 nurses.The participation rate was of 53.19%. The questionnaire of the research asked aboutnursing colostomy care in 54 items which had been prepared based on information inthe literature. The data were analyzed using percentage calculation, mean, KruskalWallis variance analysis and Mann Whitney U test.In the research it was determined that the median number of correct answersgiven by the nurses was 26.5 and their knowledge about colostomy care wasinadequate. Because the nurses did not consider themselves to have primaryresponsibility for stoma care their functions related to stoma care were limited.Independent variables that had a positive effect on nurses' giving correct answerswere having worked a total of 6-10 years in nursing, having received education aboutcolostomy care, reading nursing journals and having participated in a scientificmeeting on the subject.