Sisteamin içeren viskoz göz çözeltileri formülasyonları üzerinde çalışmalar
The formulation study of cysteamine viscous ophthalmic solutions
  1. Tez No: 195924
  2. Yazar: ÖZLEM GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURŞEN ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Göz Hastalıkları, Pharmacy and Pharmacology, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Oküler sistinozis, sisteamin hidroklorür, hidroksipropil metil selüloz, viskoz göz çözeltisi, Ocular cystinosis, cysteamine hydrochloride, hydroxypropyl methyl cellulose, viscous eye solutions
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Oküler sistinozis tedavisinde kullanılan sisteamin içeren göz damlaları tedavi etkinliği açısından gün içinde sık kullanılması nedeniyle çocuk hasta grubunda tedaviye uyumda zorluk oluşturmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmada, ilacın prekorneal kalış süresini arttırarak gün içi kullanım sıklığını azaltmak amacıyla sisteamin hidroklorür içeren viskoz çözelti formülasyonlarını hazırlamak hedeflenmiştir. Çalışma iki bölüm olarak gerçekleştirilmiştir. Birinci bölümde, öncelikle etkin maddenin ve formülasyona giren diğer bileşenlerin fizikokimyasal özellikleri incelenmiştir. Sisteamin hidroklorürün fizikokimyasal özelliklerinin incelenerek belirlenmesi için erime noktası tayini, ultraviyole (UV) spektrofotometrik analiz, infrared (IR) spektrofotometrik analiz ve titrimetrik (iyodometrik) analizler yapılmıştır. Ayrıca özgünlük, doğrusallık, kesinlik, doğruluk, duyarlılık ve stabilite testleri ile analitik yöntem validasyonu gerçekleştirilmiştir. İkinci bölümde, HPMC ile hazırlanan sisteamin viskoz çözeltileri üzerinde in vitro incelemeler yapılmıştır. Hazırlanan formülasyonlarda ozmolarite, pH ve viskozite ölçümleri yapılmış ve reolojik özellikleri incelenmiştir. Korneal sistinozis tedavisinde kullanılmak üzere hazırlanan sisteamin hidroklorür viskoz çözeltilerinin in vitro çalışmalarının yanında gözde herhangi bir iritasyona neden olup olmadığını araştırmak üzere tavşan gözünde iritasyon testi gerçekleştirilmiştir. Hiçbir tavşanda iritasyon bulgusuna rastlanmamıştır. HPMC konsantrasyonunun ve sıcaklığın sisteamin hidroklorürün kimyasal stabilitesine etkisinin anlamlı olarak incelenebilmesi için 12 ay süreli 4ºC ve 25ºC'de olmak üzere stabilite çalışmaları yapılmıştır. Hazırlanan viskoz çözeltilerin stabilite çalışmalarında viskozite, ozmolarite, pH ve miktar tayini ölçümleri yapılmıştır. Viskoz çözeltilerde bulunan sisteamin hidroklorür miktar tayini ve in vitro salım deneyleri iyodometrik titrasyon ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda sisteamin hidroklorür ile hazırlanan viskoz çözeltilerinin 4ºC'de 12 ay boyunca stabilitesini önemli ölçüde koruduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Eye drops containing cysteamine which are used in the treatment of ocular cystinosis, may lead to compliance problems especially in children due to the necessity of frequent usage in a day with regard to treatment effectiveness. Therefore, it was aimed to prepare the viscous solutions of cysteamine hydrochloride in order to reduce the frequency of administration by increasing the precorneal residence time of the ophthalmic formulations. The study was carried out in two stages. In the first stage, the physicochemical properties of active substance and excipients used in the formulation were investigated. Melting point determination, ultraviolet (UV) spectrophotometric analysis, infrared (IR) spectrophotometric analysis, titrimetric (iodometric) analysis were all performed to designate the physicochemical properties of cysteamine hydrochloride. Furthermore, analytic method validation was performed with specifity, linearity, precision, accuracy, sensitivity, and stability tests. In the second stage, in vitro evaluations were done with cysteamine hydrochloride viscous solutions prepared with HPMC. In ophthalmic solutions, osmolarity, pH and viscosity measurements were done and rheological properties were also investigated. Apart from in vitro studies of cysteamine hydrochloride, which is formulated for the treatment of corneal cystinosis, irritation was evaluated on rabbit eyes to investigate whether this formulation may cause irritation or not. No signs of irritation were noted. For the assessment of the effect of HPMC concentration and temperature on the chemical stability of cysteamine hydrochloride, stability studies both at 4ºC and 25ºC during 12 months were carried out. In the stability studies of the viscous solutions, viscosity, osmolarity, pH, and quantity determination measurements were done. Cysteamine hydrochloride quantity determination present in viscous solutions and in vitro release experiments were realized with iodometric titration. As a result of these analyses, it was shown that ophthalmic viscous solutions prepared with cysteamine hydrochloride could keep its stability at 4oC during the 12-month period. In the light of these data, in vivo phase II clinical studies are planned in the forthcoming project.