Akrilamid kaynaklı olası oksidatif stresin sıçan doku arjinaz ve nitrik oksit sentaz aktivitelerine etkisi
Effects of acrylamide-induced possible oxidative stress on the activities of arginase and nitric oxide synthase
- Tez No: 195929
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLBERK UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Acrylamide, arginase, NOS, oxidative stress
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Akrilamid endüstride yaygın olarak kullanılan toksik bir kimyasaldır. Bu çalışma, subletal dozlarda akrilamid uygulamasının (5 mg/kg ve 50 mg/kg) sıçan karaciğer ve böbrek dokularında arjinaz ve nitrik oksit sentaz (NOS) aktivitelerine etkisini ve dokularda gelişmesi olası oksidatif stresin varlığının araştırılmasını amaçlamaktadır. Yetişkin Wistar albino sıçanlar, salin uygulanan grup (KONT; n=6), 5mg/kg akrilamid uygulanan grup (GRP I; n=6) ve 50 mg/kg akrilamid uygulanan grup (GRP II; n=6) olmak üzere çalışmaya alınmıştır. Uygulamalar intraperitonel olarak beş gün boyunca gerçekleştirilmiştir. Uygulamalardan 48 saat sonra karaciğer ve böbrekler izole edilmiştir. Serum aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT) aktiviteleri ile kan-üre nitrojeni (BUN) ve kreatinin derişimleri belirlenmiş; doku örneklerinde malondialdehit (MDA) ve indirgenmiş glutatyon (GSH) derişimleri ile arjinaz ve nitrik oksit sentaz aktiviteleri saptanmıştır. Uygulama, deney hayvanlarında doz-bağımlı olarak vücut ağırlık kaybına neden olmuştur. Akrilamid uygulaması serum AST, ALT aktiviteleri ile BUN, kreatinin derişimlerinde ve karaciğer MDA, GSH derişimlerinde değişikliğe neden olmamıştır. Karaciğerde arjinaz aktivitesi gram dokuda azalmış, spesifik aktivite değişmemiş, NOS aktivitesi ise artmıştır. Böbrek dokusunda ise akrilamid uygulaması ile yüksek doz uygulanan grupta MDA ve GSH derişimlerinde artış saptanmıştır. Uygulama ile böbrek arjinaz aktivitelerinde doz bağımlı olarak artış belirlenmiş, NOS aktivitesi ise değişmemiştir. Bulgularımız, akrilamid uygulamasının deneysel modelimizde doku-ve doz-bağımlı olarak oksidatif strese neden olduğunu ve akrilamid kaynaklı olası oksidatif streste hedef organın böbrekler olduğunu göstermektedir. Arjinaz ve NOS aktivitelerinin ters düzenlenmesi gerçekleşmemiştir. Karaciğerde artan NOS aktivitesi modelimizde nitrik oksitin (NO) koruyucu rolü olabileceğini düşündürmektedir. Anahtar Kelime: Akrilamid, arjinaz, NOS, oksidatif stres
Özet (Çeviri)
Acrylamide is a toxic chemical which is widely used in industry. The present study aimed to evaluate the effects of acrylamide on the activities of rat liver and kidney arginase and nitric oxide synthase (NOS) considering the possible induction of oxidative stress. Adult male Wistar albino rats were assigned to three groups as saline treated group (CONT; n=6), 5 mg/kg acrylamide treated group (GRP I; n=6) and 50 mg/kg acrylamide treated group (GRP II; n=6). All treatments were done intraperitoneally for five days. After 48 h of treatments, liver and kidneys were isolated. Serum aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT) activities, blood-urea nitrogen (BUN) and creatinine concentrations were determined. Malondialdehyde (MDA) and reduced glutathione (GSH) concentrations, arginase and nitric oxide synthase activities were evaluated in tissue samples. Acrylamide treatment caused to a decrease in body weights in a dose-dependent manner. Serum AST, ALT activities; BUN, creatinine concentrations were not altered. Acrylamide treatment did not alter liver MDA and GSH concentrations. Liver arginase activities decreased in gram tissue whereas specific activity did not change and NOS activity increased. In kidney, treatment enhanced MDA and GSH concentrations in high-dose treated group. Kidney arginase activities increased in a dose dependent manner whereas NOS activities did not alter. Our results have indicated that acrylamide treatment caused oxidative stress in a dose and-tissue-dependent manner. It seems that kidneys can be considered as a target organ for oxidative stress in this model. There was no apperent reciprocal regulation of arginase and NOS activities. Dosedependent elevation of NOS activity in the liver may indicate that nitric oxide behaves as a cytoprotective molecule in our model.