Salvia trichoclada bentham üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognosic researches on salvia trichoclada bentham
  1. Tez No: 195928
  2. Yazar: PERİHAN ESER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. L. ÖMÜR DEMİREZER, DOÇ. DR. AYŞE UZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Asetilkolinesteraz inhibitör aktivite, Salvia trichoclada, serbest radikal süpürücü etki, triterpenler, fenolik asitler
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Serbest radikaller ve oksidatif stresin hücrelerde meydana getirdigi harabiyet, allerji, diyabet, Parkinson ve bunların yanı sıra Alzheimer Hastalıgı gibi pek çok hastalıga neden olur. Günümüzde Alzheimer Hastalıgının tedavisinde en iyi sonuçların alındıgı ilaç grubu asetilkolinesteraz inhibitörleridir. Bu çalısmada, serbest radikal süpürücü etki ile asetilkolinesteraz inhibitör aktivite arasında herhangi bir paralellik olup olmadıgının arastırılması için Anadolu' da dogal olarak yetisen Salvia trichoclada bitkisi seçilmistir. Bitkiden hazırlanan aseton, n-BuOH, kloroform, metanol, ve su ekstrelerinin serbest radikal süpürücü etkileri ve asetilkolinesteraz inhibitör aktivitelerinin ölçümü yapılmıstır. Antioksidan ve asetilkolinesteraz inhibitör etki sonuçları degerlendirildiginde, aseton ekstresinin antioksidan etki göstermemesi ve buna paralel olarak uygulanan her iki AchE inhibitör aktivite yönteminde de negatif sonuç alınması, metanol ekstresinin ise yapılan aktivite tayin yöntemlerinin üçünde de etkili bulunması bu iki etkinin birbirleri ile baglantılı olabilecegini düsündürmüstür. Sekonder metabolitlerinin izolasyonu aseton ve metanol ekstresinden hazırlanan n-BuOH ekstreleri üzerinden yapılmıstır. Salvia trichoclada bitkisinin aseton ekstresinden dört tane triterpen: Lup-20 (29)-en-3 -en-3-ol, 30-hidroksilup-20 (29)-en-3-on, 3-hidroksiolean-12-en- 28-oik asit ve 3 -hidroksiurs-12-en-28-oik asit, n-BuOH ekstresinden de iki tane fenolik asit: rozmarinik asit ve 3-(3',4'-dihidroksifenil) laktik asit elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
The cell damages occured by oxidative stress and free radicals, causes allergy, diabetes, Parkinson and so many diseases in addition to Alzheimer Disease. Nowadays, acetylcholinesterase inhibitors are the main type of drugs used for Alzheimer. In this study Salvia trichoclada, which grows naturally in Anatolia has been selected to find out the correlation between free radical scavenging effect and acetylcholinesterase inhibitory activity. The extracts of the plant which prepared with acetone, n-BuOH, chloroform, methanol, and water are used to evaluate inhibitory effect of acetylcholinesterase and free radical scavenging acitivity. The results indicated that, methanol extract showed activity in both of the methods while acetone extract showed no inhibition. Therefore it's thought that antioxidant and acetylcholinesterase inhibitory effects are related to each other. Acetone and n- BuOH extracts were used for isolation of secondary metabolites. Acetone extract of the plant gave four triterpenes; Lup-20 (29)-en-3-en-3-ol, 30-hydroxylup-20 (29)-en-3-on, 3-hydroxyolean- 12-en-28-oic acid and 3-hydroxyurs-12-en-28-oic acid and n-BuOH extract prepared with methanolic extract gave two phenolic acids; rosmarinic acid and 3-(3',4'-dihydroxyphenil) lactic acid. Key Words; Acetylcholinesterase inhibitor activity, Salvia trichoclada, free radical scavenging effect, triterpenes, phenolic acids.