Antrenmanlı Erkek Çocuklarda Aerobik ve Anaerobik Güç ve Kapasite Değişkenliğinin İncelenmesi
Investigation of Aerobic and Anaerobic Power and Capacity Variations in Trained Boys
- Tez No: 195961
- Danışmanlar: PROF.DR. CANER AÇIKADA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, antrenman, kronolojik yas, olgunlasma, Physical activity, training, chronological age, maturation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu çalısmanın amacı; 11- 15 yas arasındaki sporcu ve aktif spor yapmayan erkek çocuklarda aerobik, anaerobik güç ve kapasitenin ve fiziksel aktivite düzeyinin siddet, süre, sıklık, farklı kronolojik yas ve olgunluk evrelerine baglı olarak incelenmesidir. Çalısma 75 aktif spor yapan, 75 aktif spor yapmayan erkek çocukla yapılmıstır. Sporcu grup, minimum 1 yıl antrenman yasına sahip ve haftada 3 gün düzenli antrenman yapan takım sporcularından (Hentbol n=27; Futbol n=26; Voleybol n=22) seçilmistir. Denekler desimal yasa göre olusturulan 5 farklı yas grubuna ayrılmıs ayrıca, kendi kendine degerlendirme yöntemi ile Tanner evreleri degerlendirilmistir. Boy uzunlugu, vücut agırlıgı ve deri kıvrım kalınlıgı ölçümleri yapılmıstır. Aerobik güç ve kapasitenin belirlenmesinde, 3 dakika yüklenme 1 dakika dinlenme periyotlarından olusan arttırmalı kosu testi süresince oksijen tüketimi portatif oksijen analizörü ile ölçülmüs, laktat analizi ise kulak memesinden alınan kan örneklerinden elektro-enzimatik bir yöntemle yapılmıstır. Anaerobik güç ve kapasite Wingate testi ile belirlenmistir. Fiziksel aktivite düzeyi, 4 gün, 24 saat 15 saniye aralıkla yapılan KAH kaydı yöntemiyle, 4 farklı siddet düzeyindeki birikmis ve aralıksız sürdürülmüs süre ve sıklık olarak degerlendirilmistir. Arastırma sonuçlarına göre, absolut aerobik güç ve anaerobik performans degerlerinin vücut boyutları ile yakından iliskili olarak yas ve olgunlasmaya baglı arttıgı belirlenmistir. Vücut agırlıgına oranlı aerobik güç degerlerinin yas ve olgunlasmayla degismedigi, relatif anaerobik güç ve kapasitede ise artısın devam ettigi gözlenmistir. Sporcu grubun aerobik, anaerobik güç ve kapasite degerleri kontrol grubundan anlamlı ölçüde yüksektir. Özellikle absolut degerlere iliskin büyümeye baglı artıs oranı sporcu grupta nispeten daha fazla olma egilimindedir. Öte yandan fiziksel aktivite düzeyi ile aerobik kondisyon bilesenlerinin sadece kontrol grupta olmak üzere iliskili oldugu belirlenmistir. Bu zayıf ancak anlamlı iliskinin kuvveti, yüksek siddetlerdeki aktivite düzeyi ele alındıgında artma egilimindedir. Diger taraftan fiziksel aktivite düzeyi ile anaerobik performans degerleri iliskili degildir. Bununla birlikte fiziksel aktivite düzeyinin 11-15 yaslar arasında büyümeye baglı olarak azalma egilimi gösterdigi söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate aerobic, anaerobic power and capacity differences as a function of age, maturation, training and physical activity among normal untrained and trained boys 11 to 15 years age. This study was carried on 75 untrained and 75 trained boys who were handball (n=27), soccer (n=26) and volleyball (n=22) players and trained regularly three times a week at least one year. Both trained and untraned subjects were divided into 5 age groups according to their decimal age. Five maturity groups according to Tanner?s 5-stage were also classified by self assessment method. Each subject was assessed for stature, body mass and skinfold thickness and performed progressive running test where oxygen uptake was measured continuously with portable oxygen analyzer to determine peak oxygen uptake. Each step of the running test protocol lasted 3 minutes with a 1 minute rest interval, where blood sample was taken from the earlobe for lactate analysis by electro-enzymatic method. The anaerobic power and capacity were also determined by using Wingate anaerobic test. Physical activity was estimated from continuous heart rate monitoring over four 24 hour periods with 15 second intervals. The frequency, sustained and accumulated duration of activity at four different intensity level were evaluated from these heart rate records. The results indicated that absolute aerobic power and anaerobic power and capacity that were highly correlated with body size increase with age and Tanner stages. When it was normalized for body mass aerobic power remained relatively stable whilst anaerobic power and capacity continued to increase in both groups. The trained boys have higher aerobic, anaerobic power and capacity values and relatively steeper increase with growth compared to untrained counterparts. On the other hand, physical activity level was related to aerobic fitness in untrained group but not in trained group. The relationship was low but significant and somewhat better with higher intensity activity. In contrast, daily activity level was not related to anaerobic power and capacity in both groups. Moreover, from the age 11 to 15 years activity level slightly declined with age and maturation in both groups.