Ağrı Yakınması olan Hastalarda Yaşam Kalitesi, Başa Çıkma Tutumları ve Depresif Belirtilerin Ağrı Algısı ile İlişkisi
The Relationship Between quality of life, coping strategies, Depressive Symptoms and Pain Perception in Patients with Pain Complaint
  1. Tez No: 195962
  2. Yazar: DİDEM SALT PEKER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OKAY BAŞAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, yaşam kalitesi, depresif belirtiler, başa çıkma tutumları, pain, quality of life, depressive symptoms, coping strategies
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Psikososyal etkenler ile kas-iskelet ağrısı arasında bir ilişki olduğu bilinmektedir. Buradan hareketle bu çalışmada ağrı yakınması olan hastaların yaşam kalitesi, depresif belirtileri ve başa çıkma tutumlarının ağrı algısı ile olan ilişkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Kas-iskelet ağrısı tarifleyen 99 hasta, sosyodemografik bilgi ve klinik görüşme formu, Görsel Analog Skala (GAS), Beck Depresyon Envanteri (BDE), Kısa Form- 36 Sağlık Taraması (SF?36) ve COPE (Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği) ile değerlendirildi. Bulgular: Hastaların algıladığı ağrı şiddetinin yaş, VKİ, radyolojik bulgularla zayıf bağıntısı olduğu tespit edildi. Fiziksel ve ruhsal yaşam kalitesinin sosyodemografik özelliklerle bir ilişkisi saptanmazken, yüksek ağrı algısı ile bel ve alt ekstremite ağrısının fiziksel yaşam kalitesini diğer ağrı bölgelerine göre daha çok etkilediği, radyolojik bulguların ise yaşam kalitesi için her hangi bir öngörü değeri taşımadığı sonucuna ulaşıldı. Ruhsal yaşam kalitesi düşük düzeyde olan hastaların ise, daha çok meslek memnuniyeti olmayan ve depresif belirtileri olan hastalar olduğu saptandı. Depresif belirtiler gösterenlerin eğitim durumu düşük, ruhsal ve fiziksel yaşam kalitesi kötü olan hastalar olduğu belirlendi Depresif belirti düzeyi ile, ekstremite ağrıları, baş ağrısı ve ağrı şiddeti arasında anlamlı ilişki saptandı. COPE alt ölçekleri ve sosyodemografik özellikler arasındaki ilişki değerlendirildiğinde, erkek cinsiyeti ile etkin tutumlar olan etkin başa çıkma, plan yapma ve yararlı sosyal destek kullanımı arasında olumlu ilişki olduğu saptandı. Başa çıkma tutumlarının yaşam kalitesi ile ilişkisi incelendiğinde edilgin bir tutum olan diğer meşguliyetleri bastırmanın ruhsal yaşam kalitesi ile olumsuz ilişki gösterdiği sonucuna ulaşıldı. Depresif belirtiler ile edilgin tutumlar içinde değerlendirilen soruna odaklanma ve duygularını açığa vurma, davranışsal olarak boş verme ve madde kullanımı arasında anlamlı olumlu ilişki, etkin başa çıkma ile de zayıf olumsuz ilişkisi olduğu saptandı. Sonuç: Bu sonuçlar, sağaltım ve rehabilitasyon programlarının bilişsel bir yapı ile zenginleştirilerek edilgin başa çıkma tutumları ve depresif belirtilerin de sağaltım amaçlarına eklenmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: There is a relation between psychosocial factors and complaints of musculoskeletal pain. In this study it is aimed to assess the relationship between quality of life, depressive symptoms, coping strategies and the pain perception of the patients with pain complaint. Method: Ninety-nine patients complaining musculoskeletal pain were administered a sociodemographic data form, Visual Analogue Scale (VAS), Beck Depression Inventory (BDI), Short Form-36 Health Survey (SF-36) and COPE Inventory. Results: A positive relation was determined between the intensity of pain perception and age, BMI, radiological findings. There is no correlation between physical and mental health, but the patients with high pain perception, back and lower extremities pain complaints had lower quality of life than the others. Radiological findings had no affect on the quality of life. It was found that the patients with lower mental health had depressive symptoms and did not have job satisfaction. Depressive symptoms had a relationship with extremity pain, headache and pain intensity, but had a negative correlation with physical and mental health. Linear regressions of coping strategies and pain duration demonstrated that acceptance and alcohol/drug use had association with pain duration. A significant negative correlation was found between suppression of competing activities and mental health. Depressive symptoms had a positive relationship with passive ways of coping as focus on and venting of emotions, behavioural disengagement and alcohol/drug use, but a negative correlation with an active way of coping such as active coping. Conclusion: The findings of this study support that it is useful to develop treatment and rehabilitation programmes with a cognitive structure and assess coping strategies and depressive symptoms to enhance the aims of treatment.