Toluenin in vivo ve in vitro olarak eritrosit zar stabilitesine etkisi.
Effect of toluene on erythrocyte membrane stability under in vivo and in vitro conditions.
- Tez No: 195989
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DİCLE BALKANCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Toluen, ozmotik frajilite, oksidatif stres, membran stabilitesi, Toluene, osmotic fragility, oxidative stress, membrane stability
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Toluen, endüstride çok yaygın olarak kullanılan organik bir çözücüdür. Başta santral sinir sistemi olmak üzere bir çok organı etkilemektedir. Güçlü lipofilik özelliği nedeniyle hücre membranlarında birikir ve hücre membran transportunu bozar. Metabolitleri reaktif oksijen türevlerinin (ROS) oluşumundan sorumludur ve karaciğer, ince bağırsak, böbrek, beyin gibi dokularda lipid peroksidasyonuna yol açtığı bilinmektedir. Eritrositler oksidatif hasara yatkındırlar. Oksijen radikalleri eritrositlerde doymamış yağ asitleri ve proteinlerle reaksiyona girerek lipid peroksidasyonuna ve protein yıkımına yol açarlar. Ürün olarak malondialdehit (MDA) ve protein karbonil (PC) meydana gelir. Bununla beraber eritrositlerin savunma sistemleri de güçlüdür ve oksijen radikallerini ortamdan uzaklaştıran katalaz (CAT), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) gibi antioksidan enzimleri yoğun olarak içerirler. Bu çalışmada toluenin ozmotik frajiliteyi azaltıcı etkisiyle, oksidatif stresi artırıcı etkisi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır ve toluene mesleksel (in vivo) ve in vitro olarak maruz kalan insan eritrositlerinde eş zamanlı ozmotik frajilite, ortalama hücre hacmi (MCV), oksidatif stres parametreleri ve antioksidan enzim aktivitelerine bakılmıştır. Ozmotik frajilite deneyleri için eritrositler farklı derişimlerdeki NaCl solüsyonlarına eklenmiştir (kör, % 0.38, % 0.40, % 0.42, % 0.44, % 0.46, % 0.48 ve stok ). Kör solüsyonundaki hemoliz miktarı %100 kabul edilerek, her bir solüsyondaki hemoliz yüzdesi hesaplanmıştır. Eritrosit MCV ölçümleri tam kan sayım cihazıyla yapılmıştır. Ozmotik frajilite deneylerinin ve MCV ölçümlerinin yapıldığı gün hazırlanan eritrosit paketleri, MDA, PC seviyesi, CAT ve GSH-Px aktivitesinin bakılacağı güne kadar -85 oC'de saklanmıştır. İstatiksel değerlendirme Mann-Whithney U Testi'yle yapılmıştır. Toluen eritrositlerde hem in vivo, hem de in vitro maruziyet ile oksidatif stres parametrelerini anlamlı olarak artırmıştır ve antioksidan enzimlerini tüketerek aktivitelerinin anlamlı olarak azalmasına (in vitro CAT aktivitesinde anlamlı olmayan bir azalma) yol açmıştır. Ozmotik frajiliteyi azaltıcı etkisi ise çalışmanın sadece in vitro kısmında görülmüştür. Eritrosit MCV ölçümlerinin hiç birinde anlamlı bir değişiklik bulunmamıştır. Sonuç olarak, toluen hem in vivo, hem de in vitro maruziyet ile eritrositlerde lipit peroksidasyonuna ve protein hasarına yol açmıştır. Toluene in vitro maruziyet ile eritrositlerde oluşan ozmotik frajilite azalması onun lipofilik özelliği nedeniyle membranı stabilize edici etkisinden kaynaklanmıştır ve bu etki toluenin oksidatif stresi artırarak oluşturduğu ozmotik frajiliteyi artırıcı etkisine baskın gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Toluene is an organic solvent used widely in the industry. It has adverse on various organs including the central nervous system. Since it is highly lipophilic it accumulates in the cell membrane impeding transport through it. Its metabolites are responsible for the formation of reactive oxygen species (ROS) and are known to trigger lipid peroxidation in tissues such as liver, small intestine, kidney and brain. Erythrocytes are also prone to oxidative damage. Oxygen radicals react with unsaturated fatty acids and proteins in erythrocytes leading to lipid peroxidation and protein breakdown. Malonyldialdehyde (MDA) and protein carbonyl (PC) are produced as end products of these reactions. On the other hand the defense system of erythrocytes is strong including antioxidant enzymes like catalase (CAT) and glutathione peroxidase (GSH-Px) that scavenge the oxygen radicals. In this study, we aimed to investigate the relationship between the osmotic fragility of erythrocytes and the oxidative stress inducing effect of the toluene. Measurements of osmotic fragility, mean corpuscular volume (MCV), oxidative stress parameters and antioxidant enzyme activities were performed simultaneously both in the individuals exposed to toluene professionally (in vivo) and the human erythrocytes treated with toluene (in vitro). To measure osmotic fragility erythrocytes were placed in NaCl solutions at various concentrations (blank, 0.38%, 0.40%, 0.42%,0.44%,0.46%, 0.48% and stock). Percent of hemolysis in each solution was calculated with respect to the hemolysis in the blank solution (100%). Erythrocyte MCV measurements were done by on automatic analyzer. The erythrocyte packs prepared at the same day of above mentioned measurements were kept at -85oC until the time for determination of MDA and PC levels, and CAT and GSH-Px activities. The data were analyzed statistically by Mann-Whithney U Test. Toluene increased oxidative stress parameters significantly both in in vivo and in vitro exposure, it also caused a significant decrease in the activities of antioxidant enzymes by exhausting them (in vitro CAT activity was lower but did not reach statistical significance). Osmotic fragility was altered observed only in the in vitro experiments. Erythrocyte MCV values didn?t exhibit any change. In conclusion toluene resulted in lipid peroxidation and protein damage both by in vivo and in vitro exposure. The decreased osmotic fragility in erythrocytes treated with toluene in vitro was a result of the membrane stabilizing effect of toluene which in turn is due to its lipophilic properties. Oxidative properties of toluene may be expected to increase osmotic fragility. The decrease in osmotic fragility that was observed in our experiments is probably due to the membrane stabilizing action of this chemical through its lipophilicity.