Derin örtülü kapanış vakalarında sabit anterior biteplane tedavisinin dental ve iskeletsel yapılar, temoromandibuler eklem ve çiğneme kasları üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of fixed anterior biteplane treatment on the dental and skeletal structures, temporomandibular joint and masticatory muscles in patients with deep bite
  1. Tez No: 195988
  2. Yazar: BENGİSU AKARSU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMRA CİĞER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biteplane, derin örtülü kapanış, temporomandibular eklem, çene hareketleri, elektrovibratografi, elektromiyografi, elektrognatografi, Biteplane, deepbite, temporomandibular joint, mandibular movements, electrovibratography, electromyography, electrognathography
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı sabit anterior biteplane tedavisinin dentoiskeletsel yapı, TME ve stomatognatik sistem fonksiyonlarına olan etkisini değerlendirmektir. Çalışma derin örtülü kapanışı ve azalmış alt anterior yüz yüksekliği olan Sınıf II Bölüm 1 ve Sınıf II Bölüm 2 maloklüzyonlu 17 bireyi içermektedir.Yaş ortalaması 9,9 yıl ve dağılım aralığı 8,3 ve 11,6 yıldır. Bireylerden sabit anterior biteplane tedavisi başlangıcı ve bitişinde sefalometrik ve transkraniyal eklem radyografları alınmıştır. Ayrıca elektrovibratografik (EVG), elektromiyografik (EMG) ve elektrognatografik kayıtlar (EGN) yapılmıştır. Sefalometrik ve stomatognatik sistem değerlendirmeleri Bağımlı-t testi ve Wilcoxon İşaret testi ile yapılmıştır. Verilerin değerlendirme sonuçları; alt yüz yüksekliği, total yüz yüksekliği ve mandibulanın sagital yöndeki büyümesi artış göstermiştir. Maksiller ve mandibuler keserler labiyale eğimlenmiştir. Derin örtülü kapanış ve overjet azalmıştır. Yumuşak doku profili düzelmiştir. Sabit anterior biteplane tedavisi kondilin glenoid fossa içerisindeki konumunu değiştirmemiştir. EVG analiziyle incelenen ölçümlerin hiçbiri sabit anterior biteplane tedavisi sonunda anlamlı bir değişim göstermemiştir. Bireylerin tedavi başındaki istirahat pozisyonu EMG aktiviteleri normalden daha yüksek bulunmuş ve tedavi sonunda değişmeden kalmıştır. Diş sıkma sırasında en büyük elektromiyografik aktiviteye anterior temporalis ve masseter kaslarının sahip olduğu ancak sabit anterior biteplane tedavisinden sonra önemli bir değişimin oluşmadığı görülmüştür. EGN kayıtları tedavi başındaki alt çene hareketlerinin normal sınırlar içinde olduğunu ve tedavi sonunda değişmeden kaldığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effect of fixed anterior biteplane on dentoskeletal morphology, TMJ and stomatognathic system functions. The study sample consisted of 17 Class II Division 1 and Class II Division 2 subjects with deep bite and decreased lower facial height. The mean age of patients was 9.9 years ranging between 8.3 and 11.6 years. Cephalometric and transcranial joint radiographs, electrovibratographic (EVG), electromyographic (EMG) and electrognathographic (EGN) recordings were obtained from the subjects before and after fixed anterior biteplane treatment. The statistical analysis of the cephalometric and stomatognathic system variables were evaluated by using Dependant-t test and Wilcoxon Signed Ranks test. The results showed that the lower anterior facial height, total facial height and the sagittal growth potential of mandible increased. The maxillary and mandibular incisors moved labially. Deep bite and overjet reduced. The soft tissue profile improved. The position of the condyle didn? t change after fixed anterior biteplane treatment. None of the variables evaluated with EVG analysis showed significant change at the end of fixed anterior biteplane treatment. The EMG activities of the patients during rest position were found to be higher than normal at the beginning of the treatment and maintained at the end of the treatment. It was found that anterior temporalis and masseter muscles showed the highest activity during clenching. However no significant change occured after fixed anterior biteplane treatment. The EGN records showed that mandibular movement were in normal range at the beginning of the treatment and maintained at the end of the treatment.