Sıçanlarda L-karnitin desteğinin kullanılmamaya bağlı kas atrofisine etkileri
The effects of L-carnitine on disuse muscle atrophy on rats
  1. Tez No: 195990
  2. Yazar: ÖZGÜR SÜRENKÖK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEVİN ERGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Muscle atrophy, oxidative stress, L-Carnitine, immobilization
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Kas lifi sayısında degisiklik olmaksızın lif boyutunun küçülmesi olarak tanımlanan kas atrofisi uzun süreli yatak istirahatı, mekanik yükün ortadan kalkması, immobilizasyon yada mikro yerçekimi gibi kosulların yanı sıra çesitli patolojik durumlarda olusan ciddi bir komplikasyondur. Kas atrofisi, kas kuvveti ve dayanıklılıgın azalmasına ve fiziksel yetersizlige neden olarak yasam kalitesini düsürmekte, hastalık progresini olumsuz etkilemekte, hastanede kalıs süresini uzatmaktadır. Kullanmama esnasında dokuda meydana gelen oksidatif stres kas atrofisine neden olan mekanizmalardan birisidir. Dokudaki oksidatif stres, lipid peroksidasyon gibi serbest radikallerin salınmasına neden olur ve bu durum biyolojik yapıların ve sellüler fonksiyonların hasarından sorumludur. L-Karnitin, yakıt için mitokondri içine uzun zincirli yag asitlerin tasınmasında ve maksimum enerji üretimi için gerekli seviyelerde mitokondriye protein ve lipit saglamada anahtar görevinin yanı sıra antioksidan özelligi vardır. Bu çalısmada, L-Karnitin'in doku Melondialdehid (MDA) ve Glutatyon (GSH) seviyeleri degerlendirilerek kasta meydana gelebilecek degisikliklerin incelenmesi amaçlandı. Çalısmada kontrol (Grup I), L-Karnitin + kuyruktan asma (Grup II) ve kuyruktan asma (Grup III) grupları olmak üzere toplam 20 sıçan kullanıldı. Tüm gruplarda deney süresinin sonunda Ekstansör Digitorum Longus (EDL) ve Soleus kasları diseke edilerek agırlıkları ölçüldü. zole kas agırlıklarına göre analiz yapıldıgında, sag ve sol Soleus kasında gruplar arasında anlamlı farklılıklar tespit edildi. Sag ve sol Soleus kasının, kas agırlıgı (mg) / son agırlık (gr) oranları karsılastırıldıgında, gruplar arasında anlamlı farklılıklar tespit edildi. zole sag ve sol EDL kas agırlıklarına göre gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulundu. Sag ve sol EDL kas agırlıgı (mg) / son agırlık oranlarının gruplar arasındaki analizinde anlamlı fark tespit edildi. Soleus kasının yüzdelik degisimleri, Grup I'e göre Grup II'de %33 lük bir azalma, Grup III'de ise %24'lük azalma tespit edildi. EDL kasının yüzdelik degisimleri, Grup I'e göre Grup II'de %21'lik azalma, Grup III'de ise %14'lük bir azalma görüldü. Doku MDA ve GSH seviyelerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulundu. Sonuç olarak, L-Karnitinin 21 günlük immobilizasyon sonucu olusan kas atrofisi ve oksidatif stresi azalttıgı görülmüstür.. Anahtar Kelime: Kas atrofisi, oksidatif stres, L-Karnitin, immobilizasyon.
Özet (Çeviri)
Surenkok O. The effects of L-Carnitine on the disuse muscle atrophy. Hacettepe University Institute of Health Sciences, Ph.D. Thesis in Sports Physiotherapiest, Ankara, 2007. Muscle atrophy is described as the loss of muscle mass without any change in muscle fibre numbers. Skeletal muscle atrophy occurs following long bed rest, immobilization, unloading, micro gravity as well as many pathologic conditions. Disuse atrophy can be a serious complication, which leads to a reduction in quality of life because of the decreased muscle strength and endurance, and physical capabilities. It may also have a negative effect on the progression of an illness, by increasing the length of stay in hospitals. Oxidative stress is one of the factors leading to muscle atrophy during periods of disuse. Oxidative stress in tissue leads to the release of free radicals such as lipid peroxidation, which is responsible for damage of the cellular functions and biological structures. L-Carnitine supports the transport of long chain fatty acid across the inner mithocondrial membranes and maintains proteins and lipids of the mitochondria at sufficient levels for maximum energy production. In our study, we assessed the amount of muscle atrophy, tissue MDA and GSH levels in three groups; control group (Group I), supplemented l-Carnitine group (Group II) and hind limb suspension group (Group III). The aim of this study was to examine changes in the muscle tissue. Extensor Digitorum Longus (EDL) and Soleus muscles were removed and weighed after the experiment duration in all group rats was completed. Right/left Soleus muscle weights were significantly different in all groups (p=0,012). The ratio of Soleus muscle weight (mg) / last rat weight recorded (gr) were significantly different in all groups (p=0,027), (p=0,011). Right/left EDL muscle weights were significantly different in all groups (p=0,012). The ratio of EDL muscle weight (mg) / last weight of rats (gr) were significantly different in all groups (p=0,001). The weight of Soleus muscle was decreased by 33% in the Group III and was decreased by 24% in Group II when compared to the Group I. The weight of EDL muscle, were decreased by 21% in Group III and decreased by 24% Group II when compared to the Group I. The level of MDA and GSH were significantly different in all groups. In conclusion, L-Carnitine reduces the muscle atrophy and oxidative stress due to 21 days of immobilization.