Titanyum implantla farklı üstyapı çiftlerinde oluşan elektrokimyasal davranışların analizi
Analysis of electrochemical behaviors different supra-structure alloys in titanium implant
- Tez No: 195993
- Danışmanlar: PROF.DR. FİLİZ KEYF
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Kimya, Dentistry, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Titanyum implant, üstyapı, soy alasım, temel alasım korozyon
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalısmada, sekiz adet titanyum implantla, dört farklı alasımdan hazırlanmıs retansiyonu vida ve simanla saglanan iki grup üstyapı birlestirilmistir. Üstyapıların ve birlestirilen örneklerin elektrokimyasal davranısları, hazırlanan deney düzeneginde incelenmis, yapay tükürük çözeltisine geçen miktarları belirlenmistir. Ayrıca alasımların kompozisyonlarında bulunan metallerin, alasımın korozyon direncine olan etkileri arastırılmıstır. Simante gruptaki çinkofosfat simanının, implant/üstyapı çiftine olan etkisi de incelenmistir. Bu çalısmada, örneklerin elektrokimya deneyleri öncesi alınan scanning electron mikroskobu (SEM) görüntüleri, elektrokimya deneyi sonrasında alınan SEM görüntüleri karsılastırılmıstır. Çalısma sonucunda, titanyum implantın yüzeyinde pasif tabakanın olustugu görülmüstür. Titanyum yüzeyinde olusan pasif tabaka nedeni ile titanyumun, implant/üstyapı oyuklanma potansiyeline katkısı önemsiz bulunmustur. Üstyapı alasımlarının ve tükürük çözeltisinin kompozisyonu, alasımların korozyon dirençlerini degistirmistir. Yapay tükürük çözeltisi içerisine soy alasımlardan iyon salınımının, temel alasımlara göre az fazla oldugu belirlenmistir. Çinkofosfat simanı örneklerin elektrokimyasal davranısını etkilemistir. Üstyapı materyali olarak, metalik alasımlar kullanıldıgında, soy alasımların kullanılması önerilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, eight implants were combined with two groups of supra-structure, which were screw-retained or cemented and fabricated from 4 different alloys. The electrochemical behaviors of supra-structures and joined samples were investigated in test apparatus and the quantities that were dissolved in artificial salivary solution were determined. Furthermore, the effects of corrosion resistance of the metals those were in the composition of alloys were observed. In cemented group, the effect of the zinc phosphate cement to the implant/supra-structure pairs was examined. In this study, the scanning electron microscopy (SEM) images of samples achieved prior to electrochemical experiments were compared with the images that were achieved after the electrochemical experiment. The study revealed that, passive layer was formed on the titanium implant surface. The contribution of titanium to the pitting corrosion of implant/supra-structure was found not to be significant because of the passive layer on the titanium implant surface. The compositions of supra-structure alloys and saliva solution were changed the alloys? corrosion resistance. The ion release of precious alloys in artificial saliva solution was higher when compared with the base alloys. Zinc phosphate cement was affected the electrochemical behavior of samples. Precious alloys were suggested to be used when metallic alloys were used as supra-structure material. KEY WORDS: Titanium implant, supra-structure, noble alloy, base alloy, corrosion.