Polisomnografi ile teşhis edilen uyku bruksizmli hastaların tedavisinde iki farklı apareyin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of effectiveness of two different appliances in treatment of patients with sleep bruxism diagnosed with polysomnography
  1. Tez No: 196001
  2. Yazar: YILDIZ KAVAKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET MUHTAROĞULLARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: stabilizasyon splinti, NTI-tss splinti, polisomnografi, çigneme kas aktivitesi, istemli maksimum kas kontraksiyonu, stabilization splint, NTI-tss splint, polysomnography, masticatory muscle activity, voluntary maximum muscle contraction
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protez Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Oklüzal splintler uyku bruksizminin tedavisinde yaygın olarak kullanılmasına ragmen, çigneme kas aktivitesini azaltmak için en etkili splint tasarım tipinin hangisi oldugu konusunda bir fikir birligi yoktur. Bu çalısmanın amacı polisomnografi yöntemi ile üst dental arkı kaplayan ?stabilizasyon splinti? ile sadece anterior iki disi kaplayan ve alt anterior dislerle nokta temasına sahip olan ?NTI-tss splintinin? uyku bruksizmi üzerindeki etkisini arastırmaktır. Çalısmada polisomnografi elektromiyografik analiz sistemi ile kesin tanısı konulan 20 uyku bruksizm hastası yer almıstır. Bu hastalardan rastgele olarak seçilmis 9 birey stabilizasyon splintini, 11 birey ise NTI-tss splintini 4 ay süresince uykuda kullanmıstır. Uyku sırasında olusan çigneme kas aktivitesi ölçümleri splint uygulanmasından önce 2 gece ve splintin 4 ay düzenli kullanımından sonra 1 gece olmak üzere 3 kez yapılmıstır. Bu çalısmada ayrıca her iki splint tedavisinden önce ve sonra çigneme kaslarının yüzeyel elektromiyografisi alınarak uzun dönem splint kullanımının istemli maksimum kas kontraksiyonundaki etkisine bakılmıstır. Bruksizm episodlarının sayısı, süresi ve siddeti incelenmistir. Sonuç olarak her iki splintin kullanımından sonra uyku bruksizminin sıklıgında ve süresinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemistir. Her iki splintin de istemli maksimum temporal ve masseter kas kontraksiyonunu degistirmemesine ragmen, NTI-tss splintinin uyku bruksizminin siddetini azalttıgı tespit edilmistir. Buna göre NTI-tss splintinin uyku bruksizminin tedavisinde pozitif etkisi olan kolay uygulanabilir alternatif bir splint olarak göz önünde bulundurulması gerektigini düsünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
There is no consensus on what type of design is most effective for reducing masticatory muscle activities, although occlusal splints are commonly used for the treatment of sleep bruxism. The objective of this study is to investigate the effects of ?stabilization splint? and ?NTI-tss splint? of which respectively covers: the occlusal surfaces of the maxillary dental arch, and covers: only maxillary incisors and has a point contact with mandibular incisors on sleep bruxism by using a polysomnography. 20 bruxers, which were confirmed by the test using polysomnography electromyographic analyzing system, were recruited, and randomly divided into stabilization splint group (9 patient) and NTI-tss splint group (11 patient). The participants were instructed to wear the splint during sleep for 4 months. Masticatory muscle activity was measured during sleep. The first two nights were a base night and the third study night was done after four months regular use of splints. The number of bruxism episodes, duration and intensity of sleep bruxism were analyzed. Moreover in this study the effects of splints surface electromyography of masticatory muscles. As a result, statistically no significant reduction in the frequency and duration of sleep bruxism was observed with two types of splints. NTI-tss splint reduced the intensity of masseter and temporal muscle activity rather than stabilization splint. In both splints neither maximum voluntary temporal nor maximum masseter muscle contraction were changed. NTI-tss splint is viable alternative for the treatment of bruxism.