Pyrin ve pyrin ile ilişkili proteinler; PSTPIP1 ve siva'nın inflamasyondaki rolü
The role of pyrin and pyrin interacting proteins; PSTPIP1 and siva in inflammation
  1. Tez No: 196002
  2. Yazar: BANU PEYNİRCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ENGİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: AAA, MEFV geni, Pyrin, PSTPIP1, Siva, inflamasyon, fagositoz, apoptoz, FMF, MEFV gene, Pyrin, PSTPIP1, Siva, inflammation, phagocytosis, apoptosis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Ailevi Akdeniz ateşi (AAA) hastalığı geni, MEFV, Pyrin adı verilen, inflamasyonda önemli olduğu düşünülen proteini kodlamaktadır. Bugüne kadar ASC, PSTPIP1, 14.3.3 ve Siva isimli proteinler, `Pyrin ile ilişkili protein' olarak saptanmıştır. Bu projede, PSTPIP1 ve Siva ile Pyrin arasındaki ilişkinin niteliğinin belirlenmesi ve bu ilişkilerin inflamasyondaki rolünün aydınlatılması amaçlandı. Pyrin-PSTPIP1 proteinleri arasındaki ilişki immünfloresan boyama yöntemiyle doğrulandı, bu ilişki açısından önemli olduğu düşünülen Pyrin bölgeleri üzerinde in vitro mutagenez ile yaratılan mutasyonların Pyrin-PSTPIP1 ilişkisini etkilemediği gösterildi. Pyrin-PSTPIP1 ilişkisinin inflamasyondaki rolünün belirlenmesi için yapılan işlevsel çalışmalarda, bu ilişkinin fagositik aktiviteyi arttırdığı gösterildi. Pyrin-Siva ilişkisinin doğrulanması amacıyla yapılan immünçöktürme deneyleri ile, Pyrin'in hem Siva-1 hem de Siva-2'ye bağlandığı gösterildi. Bu deneyler sonucunda ayrıca, MEFV geninde ekzon10, Siva'da ise ekzon1'in bu ilişki için önemli olduğu gösterildi. İmmünfloresans mikroskobi ile, Pyrin ve Siva-2'nin transfekte hücrelerdeki hücresel yerleşmine bakıldığında, bu proteinlerin sitoplazmada ve hücre zarında birlikte yerleşim gösterdiği görüldü. Bu ilişkinin hücre ölümü üzerine etkisi araştırıldığında; Pyrin, Siva-1 ve Siva-2'yi kodlayan vektör kasetleri ile transfekte edilen hücrelerde, hücre canlılığı açısından anlamlı bir fark bulunmadı. Böylece, Siva'nın, Pyrin'e bağlanan bir protein olduğu immünçöktürme ve immünfloresan boyama deneyleri ile doğrulandı. Sonuç olarak, AAA mutasyonları açısından önemli olan ekzon10'nun kodladığı bölgenin Pyrin-Siva ilişkisinde önemli olduğunun gösterilmesi, Pyrin-Siva ilişkisinin AAA patogenezi açısından önemli olabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Familial Mediterranean fever(FMF) gene, MEFV, encodes a protein termed as Pyrin which appears to play an important role in the inflammatory pathways. Pyrin-interacting proteins thus far characterized are ASC, PSTPIP1, 14.3.3 and Siva. The purpose of this study is to identify the interaction between PSTPIP1, Siva and Pyrin and to explore the molecular role of this interaction in inflammation. We confirmed Pyrin-PSTPIP1 interaction by immunofluorescence (IF) staining technique and showed that the mutations that we generated by using invitro mutagenesis on Pyrin domains those are important on PSTPIP1 interaction, do not affect the interaction. Then we examined the effect of Pyrin-PSTPIP1 interaction using a functional assay which demonstrated that this interaction have a role in increasing phagocytosis activity. We confirmed Pyrin-Siva interaction and assessed the important domains of Pyrin and Siva for the interaction, by performing immunoprecipitation (IP) experiments. The IP data confirmed that Pyrin binds to both Siva-1 and Siva-2. Our data suggest that exon10 of MEFV and exon1 of Siva is necessary for this interaction. When we examined the cellular distribution of Pyrin and Siva-2 in transfected cells by IF microscopy, these proteins showed a colocalization in cytoplasm and on the cellular membrane. Viabilities of the cells, co-transfected with Pyrin, Siva-1 and Siva-2 were not significantly different. Thus, Siva was confirmed by IP and IF to be a Pyrin-interacting protein. This interaction may have a particular importance for FMF pathogenesis since many of the major FMFassociated mutations are localized to the exon10 coding region which has been shown to be important for the interaction.