Self-adeziv rezin simanlarla yapıştırılan seromerlerin dentin yüzeyine bağlantısının incelenmesi
Evaluation of bond strengths of ceromers luted by self-adhesive resin cements to dentin
  1. Tez No: 196013
  2. Yazar: MERAL DURKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CAFER TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Self-adeziv rezin siman, seromer, baglanma direnci, total-etch adeziv, self-etch adeziv, Self-adhesive resin cement, ceromer, bond strength, total-etch adhesive, self-etch adhesive
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalısmanın amacı: son yıllarda gelistirilen ve adeziv kullanımı gerektirmeyen üç farklı self-adeziv rezin simanla yapıstırılan seromerlerin dentin yüzeyine baglantısının incelenmesidir. Çalısmada self-adeziv simanlarla yapıstırılan seromerlerin çekme ve makaslama kuvvetleri karsısındaki baglanma dirençleri, total-etch veya self-etch sistemle uygulanabilen yeni bir rezin simanla yapıstırılan seromerlerle ve bu adeziv sistemlerle birlikte yapılan direkt uygulamalarla karsılastırılarak incelenmistir. 140 adet çekilmis çürüksüz azı disinin dentin dokusu açıga çıkarılarak 10 disten olusan 14 gruba ayrılmıstır. Kontrol grubu olarak Grup 1 ve Grup 8'deki örneklere total-etch adezivle birlikte direkt kompozit rezin; Grup 2 ve Grup 9'daki örneklere aynı adeziv sistem ve rezin siman kombinasyonuyla yapıstırılan indirekt seromer restorasyonlar yapılırken Grup 3 ve Grup 10'daki örneklere self-etch adeziv ile beraber direkt kompozit rezin; Grup 4 ve Grup 11'deki örneklere aynı self-etch adeziv sistem ve rezin siman kombinasyonuyla yapıstırılan seromer restorasyonlar yapılmıstır. Çalısmadaki diger örneklere self-adeziv rezin simanlarla yapıstırılan seromerler uygulanmıs; Grup 5 ve Grup 12'de RelyX Unicem; Grup 6 ve Grup 13'de Maxcem ve Grup 7 ile Grup 14'de Embrace WetBond kullanılmıstır. lk 7 grup çekme testine, diger gruplar makaslama testine alınmıstır. Veriler istatistiksel olarak Student-t ve ANOVA testleriyle degerlendirilmistir. Gruplardan seçilen ikiser disin kopma yüzeyleri SEM'de incelenmistir. Total-etch adeziv uygulanan yüzeylerde açılan dentin tübülleri görülürken, self-etch adeziv uygulanan yüzeylerde smearden zengin bir tabaka izlenmistir. Self-adeziv rezin siman uygulanan yüzeylerde belirgin bir smear tabakası izlenememistir. Yapılan testlerde en düsük degerler self-etch adezivle birlikte rezin simanla yapıstırılan seromerlerde ölçülmüstür. Self-adeziv rezin simanlarla yapıstırılan seromerlerin baglanmasının adeziv sistemlerle birlikte kullanılan rezin simanla yapıstırılan seromerler ve direkt restorasyonlar kadar basarılı bulunmustur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate tensile and shear bond strengths of ceromers luted by three different self-adhesive resin cements to dentin. Tensile and shear bond strengths of ceromers luted by self-adhesive cements were assessed by compairing bond strengths of ceromers luted by total-etch adhesive and self-etch adhesive together with resin cement and direct restorations with total-etch and self-etch adhesive systems. 140 caries-free extracted molar teeth were used. Occlusal enamel was removed and dentinal surfaces was exposed. Teeth were divided into 14 groups. Group 1 and Group 8 (control groups) received direct composite resin restorations with total-etch adhesive system. Group 2 and Group 9 received indirect ceromer restorations luted by resin cement combined with the same total-etch adhesive. Group 3 and Group 10 received direct composite resin restorations with selfetch adhesive system. Group 4 and Group 11 received ceromers luted by resin cement combined with the same self-etch adhesive. Other groups received ceromers luted by self-adhesive resin cements which require no pretreatment of dentin. RelyX Unicem was used in Group 5 and Group 12, Maxcem was used in Group 6 and Group 13 and Embrace WetBond Resin Cement was used in Group 7 and Group 14. Tensile bond strengths of Group1-7 and shear bond strengths of Group 8-14 were measured with a universal testing machine. Results were statistically analysed. The fractured surfaces of two teeth from each group were examined in SEM. Dentin tubules were examined on total-etch adhesive applied surfaces whereas a smear rich layer was examined on self-etch adhesive applied surfaces. Smear layer beneath the self-adhesive resin cements was not distinct. Ceromers luted by resin cement with a self-etch adhesive showed the weakest bond strengths in all tests. Results determine that ceromers luted by self-adhesive resin cements showed successful results compairing with total-etch or self-etch adhesive combined resin cements and direct composite resin restorations.