Örnek pilot çalışma programının okul öncesi çocuklarının antropometrik, postür ve fiziksel uygunluk düzeylerine olan etkisinin araştırılması
The investigation effects of sample pilot study program on antropometric, postur and physical fitness levels of preschool children
- Tez No: 196024
- Danışmanlar: PROF.DR. SAMİ MENGÜTAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Eğitimi, Spor, Health Education, Sports
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi, Hareket Eğitimi Programı, Antropometri, Fiziksel Uygunluk, Postür, Preschool Children, Movement Education Program, Antropometry, Physical Fitness, Postur, EUROF?T Test Battery
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 424
Özet
Bu çalısma uygulanan örnek hareket eğitimi programının okul öncesi çocuklarının antropometrik, postür ve fiziksel uygunluk özelliklerine etkisini incelemek amacı ile yapılmıstır. Çalısmada 40 deney (20 erkek-20 kız) 40 kontrol (20 erkek-20 kız) olmak üzere toplam 80 çocuk katılmıstır. Deney grubu çocuklara 3 ay süre ile haftada 3 gün 60'ar dakika hareket eğitimi programı uygulanırken kontrol grubu günlük okul programına katılmıstır. Antropometrik özellikler olarak; boy, beden ağırlığı, beden kitle indeksi, fiziksel uygunluk özelliklerinden performans boyutunu olusturan motor özellikler; statik denge, disklere dokunma, esneklik, durarak uzun atlama, pençe kuvveti, bükülü kol asılı bekleme, 30 sn mekik, 10x5 m mekik kosusu ve 1 mil kos yürü testleri yapılır iken postür analizleri New York postür analizine göre; bas, omuz, omurga, kalça, ayaklar, bacaklar, boyun, scapula, üst thorokal, abdominal ve bel bölgelerinin postüral değerlendirmeleri yapılmıstır. ?statistiksel analizler için SPSS paket programı kullanılmıstır. Gruplar arası karsılastırmalar için bağımsız t testi, deney ve kontrol gruplarının kendi içlerindeki ön ve son test değerleri arası eslestirilmis t testi kullanılmıstır. Değiskenler arası iliskiyi incelemek için Pearson korelasyon analizi kullanılmıstır. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda antropometrik özelliklerden boy ve beden ağırlıkları ile beden kitle indeksleri eslestirilmis t testi bulgularında anlamlı farklılık (p0.05) bulunmamıstır. Fiziksel uygunluk ile ilgili performans boyutu olan motor testlerin eslestirilmis t testi değerleri arasında deney grubu lehine anlamlı farklılık (p0.05) bulunmamıstır. Deney ve kontrol grupları arası yapılan bağımsız t testi sonuçlarına göre bütün motor testlerde deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmustur. Postür analizi bulgularına göre deney grubu eslestirilmis t testi sonucunda bas, omuz, ayak, boyun, scapula, üst thorokal, abdominal, bel bölgelerinde istatistiksel olarak anlamlı fark (p0.05) saptanmamıstır. Kontrol grubu eslestirilmis t testi bulgularına göre; bütün bölgelerdeki postür değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık (p>0.05) saptanmamıstır. Deney kontrol grupları arası bağımsız t testi bulgularına göre; omuz, scapula, abdominal ve bel bölgelerinde son testler arasında (p0.05) saptanmamıstır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of sample movement educatıon program on the antropometric, physical fitness and postür characteristics of preschool children. In this Project, Total 80 preschool children as 40 experimental and 40 control group were included. While experimental group?s children were applied movement education program one hour and three days in a week during 3 months, control group were participated daily school program. To investigate the effects of physical education programs on preschool children?s antropometric characteristics such as height, weight and BMI, physical fitness characteristics such as static balance, tapping, sit and reach, standing long jump, hand grip strength, flexed arm hang, sit-up in 30 second, 10 x 5 meter shuttle run and 1 mile run-walk tests and analize of postur such as head, shoulder, vertebra, hip, feet, legs, neck, scapula, upper thrunk, abdominal and lumbal locals were evaluated. SPSS package program were used for the statistical analysises. Independent T Test were used to compare the result of experimental and control groups. Paired Samples T Test were used for differences between first ? last tests in both groups. To investigate of relation between parameters was used Pearson corelation test. Significance level were taken (p0.05) in both group?s antropometric characteristics of height, weight and body mass index in first and last tests. Physical fitness characteristics; all parameters was significant for experimental group and from control groups values only standing long jump, sit-up and 10 x 5 meter shuttle run test was significant (p0.05). According to results independent t test values; experimental group?s shoulder, scapula, abdominal and lumbal locals values were significance (p0.05).