Sulu çözeltilerden sülfametoksazolün uzaklaştırılması
Removal of sulfamethoxazole from aqueous solutions
- Tez No: 196025
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM GÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Sülfametoksazol, aktif karbon, adsorpsiyon, antibiyotik, çevre, Sulfamethoxazole, activated carbon, adsorption, antibiotic, environment
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalısmada, sülfametoksazolün sulu çözeltilerden aktif karbon ileuzaklastırılması incelendi.Kesikli adsorpsiyon deneyleri, degisik pH, adsorban derisimi, adsorbat baslangıçderisimi ve sıcaklıklar için yürütüldü.Adsorpsiyon mekanizmasını anlamak için, birinci ve yalancı ikinci dereceden hızesitlikleri kullanıldı ve bu esitliklerin hız sabitleri hesaplandı.Freundlich ve Langmuir adsorpsiyon izotermleri uygulandı ve her ikisinin dedeneylerden elde edilen degerlere uyumlu oldugu görüldü. Her iki izotermin sabitlerihesaplandı. Giles izotermine göre, adsorpsiyonun H tipi oldugu belirlendi.Termodinamik degiskenler hesaplandı. Entalpi degisiminin negatif degerinden,adsorpsiyon sürecinin ekzotermik oldugu ve serbest enerji degisiminin negatifdegerlerinden, adsorpsiyon sürecinin kendiliginden yürüdügü görüldü.Kolon deneyleri degisik akıs hızlarında yürütüldü ve her bir akıs hızı için, sabityatak kapasiteleri hesaplandı.Kolon deneylerinde ve kesikli olarak yürütülen deneylerde bulunan kapasitedegerleri karsılastırıldı ve kolon çalısmalarında daha yüksek degerler elde edildigigörüldü.
Özet (Çeviri)
In this study, the ability of activated carbon to remove sulfamethoxazole fromaqueous solutions was studied.Batch adsorption studies were carried out at different pH, adsorbentconcentrations, initial concentrations and temperatures.In order to understand the mechanism of adsorption kinetics, first order andpseudo second order rate expressions were used and rate constants of those expressionswere calculated.The Freundlich and Langmuir adsorption isotherms were applied and both ofthem showed good fits to the equilibrium data. The constants of both isotherms werecalculated. According to the Giles isotherm, the adsorption was found to be H type.Thermodynamic parameters were calculated. The negative value of enthalpychange indicated the exothermic nature of the adsorption process, and the negative valuesof free energy change were indicative of spontaneity of the adsorption process.Column experiments were carried out at different feed rates and fixed bedcapacities were calculated for each feed rate.Fix bed capacity was found to be higher than that of batch experiments.