Koroner kollateral dolaşımın sol ventrikül fonksiyonları üzerine etkisi
The effect of collateral circulation on left ventricular systolic function
- Tez No: 196026
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET TANDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, Koroner kollateral dolaşım, Sol ventrikül sistolik disfonksiyon, Coronary artery disease, Coronary collateral circulation, Left ventricular systolic function
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Koroner kollateral dolaşımın ( KKD) sol ventrikül sistolik fonksiyonları üzerine etkisine etkisi ile çelişkili veriler mevcuttur. Bu çalışmanın amacı koroner arter hastalığında KKD'nin sol ventrikül fonksiyonları üzerine etkisini araştırmaktır. Left anterior desenden arterde (LAD) en az %95 darlık saptanan 71 hasta çalışmaya alındı. LAD'ye olan KKD'nin sol ventrikül fonksiyonları üzerine etkisi değerlendirildi.Hastaların 46 tanesinde KKD evre ?1 varken, 25 hastada KKD yok ( evre 0) idi. Sol ventrikül fonksiyon skoru (LVFS) KKD evre ?1 olan grupta, KKD evre 0 olan gruba göre daha yüksekti ( sırayla 3.69±2.34 2.00±1.55, p=0.002). Sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (LVEF) KKD evre ?1 olan grupta, KKD evre 0 olan gruba göre daha düşüktü ( sırayla 44.67±12.05 54.32±10.22, p=0.001). KKD evresi LVFS ile pozitif korelasyon (p=0.01, r=0.3) varken LVEF ile negatif korelasyon (p=0.01, r= -0.3) saptanmıştır.Ciddi LAD tıkanıklığında KKD varlığının LV sistolik fonksiyonu üzerine iyileştirici etkisini saptamadık. Daha önceki çalışmalarda KKD'nin LV sistolik fonksiyonlarının koruduğu, etkisi olmadığı ya da LV sistolik fonksiyonunu bozduğu gösterilmişti. Bu çalışmada KKD evresi ile LV sistolik disfonksiyonun şiddeti ile pozitif ilişki saptandı. Bu konuda hasta sayısının çok olduğu geniş çaplı ve uzun dönem takibin yapıldığı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
There are conflicting reports on the influence of coronary collateral circulation (CCC) on preservation of left ventricular (LV) systolic function. The aim of this study was to assess the effect of CCC on LV systolic function in coronary artery disease. 71 consecutive patients with severely stenotic left anterior descending (LAD) arteries (stenosis of at least 95%) were included into the study. The CCC to LAD artery was evaluated with regard to its effects on left ventricular systolic function.Among the 71 patients, 46 patients were found to have a CCC grade of ?1 while the rest 25 patients had no CCC grade of 0. The mean value of left ventricular function score (LVFS) in CCC grade of ?1 was higher than that of no CCC grade of 0 (3.69±2.34 vs 2.00±1.55, p=0.002) while the mean value of left ventricular ejection fraction (LVEF) in CCC grade of ?1 was lower than that of no CCC grade of 0 (44.67±12.05 vs 54.32±10.22, p=0.001). The value of CCC grade was found to be positively correlated with the value of LVFS (p=0.01, r=0.3), and negatively correlated with the value of LVEF (p=0.01, r= -0.3) .CCC to the severely stenotic LAD artery was not found to have an improving effect on LV systolic function. In contrast with the previous studies demonstrating the CCC associated preservation of LV systolic function, presence of CCC was found to accompany or be associated with impairment of LV systolic function. The grade of CCC was also found to be positively correlated with the severity of LV systolic dysfunction. Further researchs on larger patient populations based on long-term follow-up is warranted to investigate this issue.