Sulu çözeltilerden bazı ağır metal iyonlarının iyon-şelat değiştirici reçinelerle ayrılmasında kesikli-sürekli işlemler
Batch and continuous applications in analytical separation of some heavy metal ions from aqueous solution with ion-chelating exchange resins
- Tez No: 128830
- Danışmanlar: PROF.DR. EROL PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Reçine, katyon değiştiriciler, adsorpsiyon izotermleri, ağır metal, Resin, cation exchangers, adsorption isotherms, heavy metal
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, Amberlite İR- 120 ve Dowex 50-W kuvvetli asidik katyon değiştirici reçineleri ve Lewatit CNP-80 zayıf asidik şelat değiştiriciler kullanılarak, Cu, Zn, Cd, Ni ve Pb ağır metallerinin sulu çözeltilerden uzaklaştırılması incelenmiştir. Bu metaller insan sağlığına verdiği zararlar açısından oldukça önemlidir. İyon değiştirme işlemlerinde denge sorpsiyon izoterm eğrileri Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon izoterm eğrileri kullanılarak çizilmiştir. Bu eğrilerin eğimlerinden ve y eksenini kestiği noktalardan adsorpsiyon parametreleri(As, Kb, k ve n) hesaplanmıştır. Reçine-metal denge çalışmaları; başlangıç metal konsantrasyonu, pH, sıcaklık, adsorban miktarı ve temas süresinin fonksiyonu olarak yapılmıştır. Reçineler ile metallerin seçimlilikleri incelenmiştir. Kolon çalışmalarında; kolon sızıp geçme eğrileri çizilerek, reçinelerin kapasiteleri hesaplanmıştır. Yapılan bu çalışmalarda, çözelti fazındaki metal miktarı AAS ile tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, separation of Cu, Zn, Cd, Ni and Pb heavy metals from the aqueous solutions by using strong acidic cation-exchange resins(Amberlite IR-120 and Dowex 50-W) and weak acidic chelate exchange resin(Lewatit CNP-80) are examined. These metals are very important due to their damage to human health. In ion exchange processes, the equilibrium sorption isotherm curves were drawn by using Langmuir and Freundlich adsorption isotherms. Adsorption parameters (As, Kb, k and n) are calculated from the slopes of these curves. The resin-metal equilibrium studies are carried out as a function of starting metal concentration, pH, temperature, amount of adsorbent and contact time. The metal ion selectivity of these resins were investigated. The breakthrough curves of columns with resins were processed and the capacities were calculated in the column studies. In all these experiments, the metal content in the solution phase are determined by using AAS.