Kemoterapi alan onkoloji hastalarında semptomların değerlendirilmesi
Evaluate of symptoms in oncology patientsreceiving chemotherapy
  1. Tez No: 196062
  2. Yazar: FATMA SARI ŞIRA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NERMİN OLGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Onkoloji, Nursing, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, kemoterapi, semptom, Cancer, chemotherapy, symptom
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Arastırma, kemoterapi alan onkoloji hastalarında semptomların degerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Arastırma, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji servisi ve kemoterapi odasında kemoterapi tedavisi alan veya poliklinige kontrole gelen 223 hasta ile yapıldı. Arastırmanın verileri, arastırmacı tarafından hazırlanan 24 sorudan olusan bir Genel Bilgi Formu ve Kemoterapi Semptom Degerlendirme Ölçegi aracılıgı ile arastırmacı tarafından toplandı. Seçilen 223 olgunun % 53.9'u 41-60 yas arasında, %83.9'u evli ve %52.0'si erkektir. Olguların %70.8'i okur-yazar/ilkokul mezunu; % 97.8 ise diger aile bireyleri ile beraber yasamaktadır. Olguların % 78.5'i orta gelir düzeyine sahip olup, %51.1'i il sınırları içinde yasamaktadır. Ayrıca, % 61.9'u toplu tasıma aracı yoluyla hastaneye ulasmaktadır. Olguların %99.1'i bir saglık güvencesine sahiptir. Bununla birlikte; %40.8'i ev hanımı, %30.1'i serbest meslek sahibidir. Olgularda görülen kanser türlerine bakıldıgında ilk üç sırada akciger, meme ve kolorektal kanserler oldugu belirlendi. Hastalıgın ortaya çıkıs zamanına baktıgımızda; olguların %48.4'ü 0-6 ay arasındadır. Bunların % 16.1'inin yatarak, %83,9'unun ayaktan kemoterapi aldıgı belirlenmistir. Olguların %53.2'si hastalıgını bilmedigi saptanmıstır. Hastaların %79.4'üne hastalıgı hakkında, % 71.7 olguya tedavi hakkında bilgi verildigi ve %56.1 olgunun da yan etkileri bildigi belirlenmistir. Hastaların % 82.1'inin halen kemoterapi aldıkları saptanmıstır. Olguların %82.1'i herhangi bir yan etki ile karsılasma durumunda hiçbir önlem almamıstır. En sık görülen üç semptom halsizlik, yorgunluk ve tedavi sonrası bulantı, en siddetli yasanan üç semptom alopesi, ishal ve halsizlik, en rahatsız edici derecede yasanan üç semptom alopesi, halsizlik ve yorgunluk olarak belirlenmistir. Arastırmamıza göre; olgularımızın sosyo-demografik ve hastalıga iliskin özellikleri kemoterapiye baglı gelisen semptomların sıklıgını etkilemektedir. Kanserli hastalarda semptomları etkileyen faktörlerin tüm saglık personeli tarafından, özellikle bakımda birincil rolü olan hemsireler tarafından bilinmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
Research was performed as descriptive to evaluate the symptoms of oncology patients receiving chemotherapy. Research was performed on the 223 patients requiring continuous treatment and receiving chemotherapy in Oncology clinic of Trakya University Medical School or visiting polyclinic. The data of the research was collected by the researcher with a General Information Form including 24 questions prepared by the researcher and Chemotherapy Symptom Assessment Scale. The age of 53.9% of the cases was 41-60 and 83.9% of the cases were married and 52.0% of them were male. The 70.8% of the cases is literate/graduate from primary school; 97.8% of them are living with other family members. The 78.5% of the cases are in middleincome level. The 51.1% of them are within the limits of the province and 61.9% of them reach to the hospital by means of bulk transportation vehicles. The 99.1% of the cases are covered by health insurance. The 40.8% of them are housewife and 30.1% of them are selfemployed. The leading cancers encountered among cases were determined to be lung, breast and colorectal cancers. When we look at the appearance time of the disease, it is between 0-6 months for 48.4% of the cases. It was determined that the 16.1% of the cases received chemotherapy during hospitalization and 83.9% of them as outpatient. It was determined that the 53.2% of the cases did not know his/her own disease. It was determined that the 79.4% of the cases were informed about his/her own disease and 71.7% of the cases about therapy and 56.1% of the cases knew the side effects of the therapy. The 82.1% of the cases were determined to receive therapy. The 82.1% of the cases did not take any precaution when they experienced a side effect. The leading three symptoms were determined to be fatigue, exhaustion and post-treatment nausea, the most severe three symptoms alopecia, diarrhea and fatigue, the most embarrassing three symptoms alopecia, fatigue and exhaustion. In conclusion, according to our research, the socio-demographic and disease related features of our cases affect the symptoms. In cancer patients, it is essential to be known of the factors affecting the symptoms by all of the health personnel and especially nurses having primary responsibility in treatment.