Palyatif bakım hastalarında beslenme destek ürünleri kullanımının hasta laboratuvar sonuçları ile değerlendirilmesi
Evaluation of the use of nutritional support products in palliative care patients with patient laboratuary results
- Tez No: 678865
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT GÖK BALCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Laboratuvar Değerleri, Palyatif Bakım, nutrition, laboratory, palliative care
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
AMAÇ: Palyatif bakımda karşılaşılan semptomların başında yetersiz beslenme gelmektedir. Enerji, protein ve diğer besin ögelerinin vücut fonksiyon ve bütünlüğünde sorun oluşturacak denli yetersiz alınması malnutrisyon olarak tanımlanır. Palyatif bakım servisinde hastanın doğru seçilmiş besinle yeterli miktarda beslenebilmesi ve malnutrisyonun önlenebilmesi için beslenme destek ürünlerine sıklıkla başvurulur. Nutrisyonun yeterli miktarda ve uygun şekilde verildiğinin takibi laboratuvar sonuçlarının kontrolü ile mümkündür. Albümin, CRP, total lenfosit sayısı, pre-albümin, tranferrin, ferritin, lipid düzeyleri; kanda bakılan nutrisyon göstergesi biyobelirteçlerdir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamıza 2020 yılında palyatif bakım servisinde takip ve tedavi edilen, beslenme destek ürünü kullanmış, onkolojik tanısı olan hastalarımız dahil edilmiştir. Çalışmamızın verileri retrospektif olarak HSYS üzerinden kanser tanısı, laboratuvar bulguları ve kullanılan beslenme destek ürünü verileri toplanmıştır. Laboratuvar sonuçları, kullanmış oldukları beslenme destek türü de kıyaslanarak değerlendirilmiştir. BULGULAR: Beslenme desteği verilen malignite tanılı 61'i (%49,59) kadın, 62'si (%50,41) erkek toplam 123 hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 63,93±12,3 yıl olarak saptanmıştır. Hastaların 18'ine (%14,63) sadece enteral, 80'nine (%65,04) sadece parenteral ve 25'ine (%20,33) hem enteral hem de parenteral beslenme desteği uygulandığı saptanmıştır. Hastaların tıbbı öyküleri incelendiğinde 75'inin (%60,98) operasyon geçirdiği, 81'inin (%65,85) kemoterapi, 18'inin ise (%14,63) radyoterapi öyküsünün olduğu saptanmıştır. SONUÇ: Parenteral beslenme desteği alan onkoloji hastalarında ölüm oranı ve yoğun bakıma sevk oranının; enteral beslenme desteği alanlar ile enteral ve parenteral beslenme desteği alan hastalara göre daha düşük olduğu saptanmıştır. Enteral nutrisyon desteğinin tam olarak başarı sağlamadığı ve istenilen hedefe ulaşılamadığı düşünülmüştür. Genel durumu diğer palyatif hastalarına göre daha kötü olan hastaların hem parenteral hem enteral tedavi aldıkları saptanmış olup bu hastaların daha uzun süre yatışı olmuştur. Hastaların yatış ve çıkış değerleri arasında anlamlı laboratuvar farklıları saptanmıştır. Onkoloji Palyatif Hastalarının beslenmesi diğer palyatif hasta gruplarından farklı değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
AIM: Malnutrition is the leading symptom encountered in palliative care. Inadequate intake of energy, protein and other nutrients to the point of causing problems in body function and integrity is defined as malnutrition. In the palliative care service, nutritional support products are frequently used to ensure that the patient can be fed adequately with the right food and to prevent malnutrition. It is possible to monitor that the nutrition is given in sufficient amount and appropriately by controlling the laboratory results. Albumin, CRP, total lymphocyte count, pre-albumin, tranferrin, ferritin, lipid levels; Nutrition indicators in the blood are biomarkers. MATERIALS AND METHODS: Our study included patients with oncological diagnosis, who were followed up and treated in the palliative care service in 2020, used nutritional support products. The data of our study were collected retrospectively via HSYS for cancer diagnosis, laboratory findings and nutritional support products used. Laboratory results were evaluated by comparing the type of nutritional support they used. RESULTS: A total of 123 patients, 61 (49.59%) female and 62 (50.41%) male, with a diagnosis of malignancy who were given nutritional support were included. The mean age of the patients was 63.93±12.3 years. It was determined that 18 of the patients (14.63%) were given only enteral, 80 (65.04%) only parenteral and 25 (20.33%) both enteral and parenteral nutrition support. When the medical histories of the patients were examined, it was determined that 75 (60.98%) had an operation, 81 (65.85%) had chemotherapy and 18 (14.63%) had a radiotherapy history. CONCLUSION: The mortality rate and the rate of referral to the intensive care unit in oncology patients receiving parenteral nutrition support; It was determined that it was lower than the patients who received enteral nutrition support and those who received enteral and parenteral nutrition support. It was thought that enteral nutrition support did not provide complete success and the desired goal could not be reached. It was determined that patients whose general condition was worse than other palliative patients received both parenteral and enteral treatment, and these patients were hospitalized for a longer period of time. Significant laboratory differences were found between the hospitalization and discharge values of the patients. Nutrition of Oncology Palliative Patients should be evaluated differently from other palliative patient groups.