Hemşirelik hizmetlerinde yönetsel ve organizasyonel sorunlar ve çözüm önerileri
Administrative and organizational problems and solution suggestions in nursing services
  1. Tez No: 196073
  2. Yazar: KADER APAYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN AKBAL ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Nursing, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetsel sorunlar, Hemşire, Yönetim, Hemşirelik, Hastane, Managemet Problems, Nurse, Management, Nursing, Hospital
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 345
Özet
Hemşirelik hizmetleri, hem sağlık ekibi içerisindeki rolü, hem de hastanelerin başarısındaki etkileri gereği önemli bir konuma sahiptir. Bu da hastanelerde hemşirelik hizmetlerinin iyi bir şekilde yönetilmesi zorunluluğunu ortaya çıkarmaktadır. Ancak, yapılan araştırmalar, yönetsel ve organizasyonel sorunlardan dolayı hastanelerde hemşirelik hizmetlerinin aksadığını ve bunun hastanın iyileşme sürecini olumsuz etkilediğini ileri sürmektedir. Hemşirelik hizmetlerinde, istenen verimliliğin elde edilebilmesi için, mevcut sorunların ortaya çıkarılması ve çözümlenmesi gerekmektedir. Bu çalışma üç farklı statüye sahip (üniversite, bakanlık ve özel) hastanelerde, hemşirelik hizmetlerinde yönetsel ve organizasyonel sorunları belirlemek ve çözüm önerileri geliştirmek amacı ile karşılaştırmalı tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda geliştirilen, hemşire ve yönetici hemşirelere uygulanmak üzere iki anket formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde, Yüzdelik, Aritmetik Ortalama, Oneway Anova, Tukey HDS ve Ki-Kare testleri kullanılmıştır. Hemşirelerin yaş ortalaması 27,08 ? 3,70, yönetici hemşirelerin yaş ortalaması 32,93 ? 5,18' dir. Hemşirelerin %41.0' i (n=281), yönetici hemşirelerin ise %37.7' si (n=54) lisans ve lisans üstü mezunudur. Hemşirelerin çalışma süresi ortalama 3,38 ? 2,78, yönetici hemşirelerin çalışma süresi ortalama 7,81 ? 4,64 yıldır. Yönetici hemşirelerin yöneticilik deneyimi ortalama 5,12 ? 4,43 yıldır. Yönetici hemşirelerin %53.2' si (n=76) yönetim ile ilgili herhangi bir eğitim almamıştır. Araştırmada elde edilen bulgular ışığında belirlenen yönetsel ve organizasyonel sorunların başlıcaları; hemşire sayısının ve maddi kaynakların yetersiz oluşu, görev ve sorumlulukların belirsizliği, otokrat yönetim anlayışının hakim olması, otonomi eksikliği, motivasyon ve iş doyumunun azlığı, iş yükü ve sorumlulukların fazla olması, ekip çalışmasının olmayışı ve eğitim faaliyetlerinin yetersizliğidir. Çalışmada bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ADMINISTRATIVE AND ORGANIZATIONAL PROBLEMS AND SOLUTION SUGGESTIONS IN NURSING SERVICESNursing service, has an important place, because of its role in the health team and its effect in the success of the hospitals. And this reality reveals the necessity of managing the nursing service in an effective way. But according to the researchs, it is one of the disrupting services in hospitals. This disruption occurs predominantly because of organizational and administrative problems. In order to obtain the desired efficiency in nursing service, existing problems should be brought to light and solved. This study has been planned comparatively and descriptively, in order to define the administrative and organizational problems in nursing services in the hospitals which have three different types of status (university, ministry and private). Two types of questionnaire forms, nurse and administrative nurse, built up in accordance with the literature and related specialist opinion, have been used as the instrument of data collection by the researcher. Arithmetic Mean, Percentage, Oneway Anova Tests, Tukey?s HSD, Chi-Square tests have been used for data analysing. The average age of the nurses is 27 ? 3,70 while the average age of the administrative nurses is 32,93 ? 5,18. % 41.0 (n=281) of nurses and % 37.7 (n=54) of the administrative nurses have bachelor or postgraduate degrees. The average years of working of nurses is 3,38 ? 2,78 and administrative nurses is 7,81 ? 4,64. The average years of managerial experience is 5,12 ? 4,43. %53.2 (n=76) of administrative nurses have no education about administration. In the light of the obtained results, the main administrative and organizational problems are: lack of number of nurses and material sources, ambiguity of duties and responsibilties, dominance of autocratic administirative understanding, lack of autonomy, inadequate motivation and job satisfaciton, excess burden of job tasks and responsibilities, lack of teamwork and insufficient educatinal activities. In the study, suggestions were made to solve these problems.