Kamu ve özel sektör hemşirelik hizmetlerinde yönetsel ve organizasyonel sorunların karşılaştırılması (Sivas ili örneği)
Comparision of managerial and organizational issues in public and private nursing services (an example of Sivas province)
  1. Tez No: 480227
  2. Yazar: ABDULBAKİ GÖK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ RIZA İNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetsel ve organizasyonel sorunlar, hemşirelik yönetimi, sağlık hizmetleri, Administrative and organizational issues, nursing management, health care
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmada, Sivas ilinde faaliyet gösteren Özel Medicana Sivas Hastanesi ile Sivas Numune Hastanesi hemşirelik hizmetlerinde karşılaşılan yönetsel ve organizasyonel sorunların incelenmesi, belirlenmesi, karşılaştırılması ve çözüm önerileri geliştirilmesi amaçlanmıştır. Yönetsel ve organizasyonel sorunlar yönetim süreci işlevleri olan planlama, organize etme, yöneltme, koordinasyon, kontrol ve eğitim faaliyetlerine göre incelenmiştir. Özel hastane yönetici hemşireleri çalışmalarını kısıtlayan yüksek düzeyde yönetsel ve organizasyonel sorun olarak; hemşirelerin sayı yönünden yetersiz olması, insan gücü devir hızının yüksek olması, kamu hastanesi yönetici hemşireleri ise hemşirelerin sayı yönünden yetersiz olması faktörlerini görmektedir. Kamu hastanesi hemşireleri planlama işlevine ilişkin güvenliğe yönelik gerekli tedbirler konusunda yüksek düzeyde yönetsel ve organizasyonel sorun yaşamaktadır. Kamu hastanesi hemşireleri örgütleme işlevi ile ilgili yüksek düzeyde yönetsel ve organizasyonel sorun olarak hemşirelik hizmetlerinin hastane üst yönetiminde güçlü bir biçimde temsil edilmediğini, hemşirelerin görev yerleri belirlenirken bilgi, beceri ve eğitiminin dikkate alınmadığını, hemşire yönetim pozisyonlarına uygun kişilerin görevlendirilmediğini görmektedir. Özel hastane hemşireleri yöneltme işlevine ilişkin birimlere hemşire dağılımının adil olarak yapılmamasını yüksek düzeyde yönetsel ve organizasyonel sorun olarak görmektedir. Kamu hastanesi hemşireleri yöneltme işlevi ile ilgili hemşire yöneticilerinin hemşirelerin görevlerini etkin ve doğru yapmamda büyük katkı sağladığını düşünüyorum, hemşire yöneticilerime güven duyuyorum, hemşire yöneticilerimin her konuda adil davrandığına inanıyorum, hemşire yöneticilerin işle ilgili sorunları etkin şekilde çözümlediğini düşünüyorum, çalıştığım kurumda yönetici hemşireler tarafından alınan kararlarda çalışanların düşünceleri dikkate alınır, birimlere hemşire dağılımının adil olarak yapıldığını düşünüyorum, işimi iyi yaptığımda hemşire yöneticiler tarafından takdir ediliyorum, kurumumda iyi çalışanların ve yetenekli olanların daha çabuk yükseldiğine inanıyorum ifadelerine katılmamaktadır ve yüksek düzeyde sorun olarak görmektedir. Özel hastane hemşireleri kontrol işlevine ilişkin sicil raporunun hangi kriterlere göre değerlendirildiğinin paylaşılmaması, kurumda çalışan memnuniyetinin önemsenmemesini, kamu hastanesi hemşireleri yönetici hemşirelerle karşılıklı beklentileri konusunda paylaşımlarda bulunulamamasını, sicil raporunun hangi kriterlere göre değerlendirildiğinin paylaşılmamasını, kurumda çalışan memnuniyetinin önemsenmemesini yüksek düzeyde yönetsel ve organizasyonel sorun olarak görmektedir. Özel hastane hemşireleri eğitim işlevine ilişkin hizmet içi eğitim programlarına zorunlu bırakıldığı için katılmayı, kamu hastanesi hemşireleri ise hizmet içi eğitim konuları belirlenirken çalışanların isteklerinin dikkate alınmaması, hizmet içi eğitim programlarına zorunlu bırakıldığı için katılmayı yüksek düzeyde yönetsel ve organizasyonel sorun olarak görmektedir.
Özet (Çeviri)
In the present study, it was aimed to examine, determine and investigate the administrative and organizational issues and develop the solution proposals at nursing services at Sivas Private Medicana Hospital and Sivas Numune Hospital that operate in Sivas province. Administrative and organizational issues were examined as to planning, organizing, directing, coordination, control and education activities that are functions of management process. The high level administrative and organizational issues that restrict the working were insufficient number of nurses and high turnover rate of manpower for the nurse managers at the private hospital, and insufficient number of nurses for nurse managers at the public hospital. The public hospital nurses have administrative and organizational issues at high level about the necessary precautions for the security on the planning function. To don't represented the nursing services at the senior management, to don't taken account the education, knowledge and skills at the time of determining the position of nurses, and to appoint the inappropriate person to the management position were the high level administrative and organizational issues related to organizing function for the public hospital nurses. The private hospital nurses considered as a problem to making the distribution of the nurse to the units about directing function in an unfair way at the high level administrative and organizational issue. The public hospital nurses disagree with statement of“I think the administers have a great contribution on doing my tasks effectively and correctly”,“I trust my nurse manager”,“I believe that the nurse manager behave fairly in all matters”,“I think the nurse managers solve the work-related issues effectively”,“It take account the considerations of employees at the time of taking decisions by the nurse managers in the institution where I work”,“I think that the distribution of nurses to the units is made in a fair way”,“I'm appreciated by the nurse managers when I do my job well”,“I believe that the employees who works well and are talented are rising quickly in the institution where I work”, and they see these situations as the high level issues. The private hospital nurses believed that to not to be shared which criteria were used for evaluating the registration report and to ignore the employee satisfaction are the high level administrative and organizational issues, while to don't provide sharing about mutual expectations with the manager nurses, to not to be shared which criteria were used for evaluating the registration report and to ignore the employee satisfaction are seen as the high level administrative and organizational issues by the public hospital nurse. To participate the in-service training programs about education function because she is forced is seen as the high level administrative and organizational issue by the private hospital nurse, and to don't care the demands of employees when the in-services training subjects are determined and to participate the in-service training programs about education function because she is forced by the public hospital nurses.