Elit bayan güreşçilerinin fizyolojik ve motorik profillerinin belirlenmesi
The determination of isologic and motoric profiles of privileged female wrestlers
  1. Tez No: 196072
  2. Yazar: ZEYNEP YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMİH YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bayan Güre?çi, Fiziksel, Motorik, Profil, Vücut Kompozisyonu, Yetenek Seçimi, Ölçüm, Women Wrestler, Physical, Motor Qualities, Body Size, Determination of Abilities, Measurement
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu ara?tırmada elit bayan güre?çilerin fiziksel ve motorik profil özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmı?tır. Bu amaçla Türkiye'de elit düzeyde güre? sporu ile uğra?an bayan sporcuların fiziki ve motorsal özelliklerinin profilleri ortaya konulmu?tur, buna bağlı olarak gelecekte bu spora yönlendirilmesi dü?ünülen çocukların seçiminde ön fikir olu?turacak ideal bayan güre?çi ölçülerini tespit ederek, yetenek seçimi ve yönlendirilmesine bilimsel olarak yardımcı olunacaktır. Çalı?mamızda sporcuların; vücut kompozisyonları ve motor performans özellikleri tespit edilmi?tir. Bu ara?tırmaya; Türkiye ?ampiyonasında derece elde eden milli takım kampında bulunan genç ve büyükler kategorisinde yarı?an 17 elit bayan güre?çi katılmı?tır. Ara?tırmamız tek a?amalı olarak gerçekle?tirilmi?tir. Ölçümler Aksaray Gençlik Spor ?l Müdürlüğü Spor kompleksinde milli takımlar faaliyet programında yer alan Aksaray Genç-Büyük Bayanlar Güre? Milli Takım Hazırlık kampında yapılmı?tır. Ara?tırmanın birinci a?amasında fiziki parametrelerinden vücut kompozisyonları tespit edilmi?tir. ?kinci a?amada sporcuların motor test özellikleri ölçülmü?tür. Motor test parametrelerinin ölçümleri sırasıyla; sürat, denge, esneklik, patlayıcı kuvvet ve dayanıklılık ?eklinde yapılmı?tır. Vücut kompozisyonunun tayininde saha yöntemleri kullanılmı? ve hesaplamalar Durnin Womersley formülüne göre değerlendirilmi?tir. Proporsiyonlarının tespitinde kemik uzunlukları, geni?likleri, çevre ölçümleri Antropometrik Standardizasyon Manuel'e göre yapılmı?tır. Beden ölçümlerinde kemik uzunluk ve geni?liklerinde kıvrık uçlu çap ölçer, kayan kaliper, boy scalası, deri altı yağ kalınlıkları ölçümlerinde; Holtain marka deri altı yağ ölçen alet ve çevre ölçümlerinde çelik mezura kullanılmı?tır. Ayrıca motor parametrelerinin belirlenmesinde eurofit test bataryası kullanılmı?, maksimal oksijen kullanımı tayininde indirekt metot olan Harvard Basamak Testi, kuvvet ölçümlerinde dinamometreler kullanılmı?tır. ?statistiksel analizler, bilgisayar ortamında ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değerler hesaplanmı? ve korelasyonlara bakılmı?tır.
Özet (Çeviri)
This study aims to find out the elite female wrestler?s physical and motor qualities. With that purpose, physical and motor qualities of women sportswomen dealing with wrestler in elite style have been determined, as a result in the future in the selection of children determined for motivating to that sport determination of the ideal women sizes of sportswomen which provide an advanced idea will provide scientific support for the determination of abilities and inclination. In our investigation body sizes, somato structures, proportions and motor performance levels of the sportswomen have been determined. 17 elite women sportswomen competing in the young and adults group won prizes in Turkey and whom have been invited to national team camp have been participated to the present study. Our study has been carried out in a single stage. Measurements have been generated in Aksaray Juniors Sport Urban Directory Sport Complex in Wrestle Federation national team activity program included in Aksaray Juniors-Adult Sport Female Wrestle National Team Camp. In the initial stage of the research body compositions, somatotypes and proportions according to physical parameters have been determined. In the second stage motor test properties of the sportsmen have been calculated. Measurements of motor test parameters were carried out as speed, balance, elasticity, explosive resistance and endurance respectively. In the determination of body compositions field methodology was implemented and measurements were evaluated based on Durnin Womersley formula. In the determination of somato type Heat-Carter method was applied, determinations of proportions were carried out based on lengths of the bones, their width rates, circumferential measurements Antropometrical Standardization Manuel. Size measurements were generated on the basis of bone lengths and in width measurements curly ended diameter gauge, slippery compass lengths scale, in subcutaneous oil thickness measurements; Holtain mark subcutaneous oil gauge device and in the circumferential measurements steel tape measure were used. Moreover, in the determination of motor parameters eurofit test battery was implemented, in the determination of maximal oxygen use indirect method Harward Stage Test, in resistance measurements dynamometers were applied. Statistical analysis, average, standard deviation, minimum and maximum values were measured in computer environment, and correlation analysis was conducted.