Bir işyerinde çalışan bireylerin ruhsal durumlarının değerlendirilmesi
Psychological status evaluation of individuals working in a workplace
- Tez No: 196091
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLTEN ÖZALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Psikiyatri, Public Health, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Nurse, Psychological Disorder, Work Stress, Depression, Panic Disorder, Somatoform Disorder
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalısma, bir isyerinde çalısan bireylerin ruhsal durumları ve bunu etkileyen faktörlerin degerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak gerçeklestirilmistir. Çalısma, stanbul ilindeki bir isyerinde Mart ? Ekim 2005 tarihleri arasında gerçeklestirilmistir. Çalısmanın evrenini is yerindeki tüm çalısanlar (N=1875), örneklemini ise ?sistematik örnekleme yöntemi? kullanılarak seçilen çalısanlar (n=460) olusturmustur. Çalısmada veri toplama amacıyla, arastırmacı tarafından literatüre dayalı olarak gelistirilen ve uzman görüsüne sunulan Bilgi Formu (Ek:1) ve Spitzer ve ark. tarafından gelistirilmis, Çorapçıoglu ve ark. tarafından Türkçe geçerlilik ve güvenirlik çalısmaları yapılmıs olan KıSA Ölçegi (Ek:2) kullanılmıstır. Arastırmanın verileri bilgisayar ortamında degerlendirilmis olup, Oneway Anova testi, Kruskal Wallis testi, Ki-Kare testi kullanılmıstır. Arastırma sonucunda KıSA ölçegine göre, çalısanların % 13.3'ünde (n=61) minör depresif, % 10.7'sinde (n=49) majör depresif, % 10'unda somatoform (n=46) ve % 6.3'ünde (n=29) panik bozukluk belirtileri saptanmıstır. Çalısanların % 77.2'si (n=355) kendilerini en fazla is yerinde stresli hissettiklerini belirtirken; % 9.8'i (n=45) evde, % 3.9'u (n=18) okul ortamında ve % 9.1'i (n=42) sosyal ortamlarda kendilerini stresli hissettiklerini belirtmislerdir. Kadın çalısanlarda somatoform ve panik bozukluk belirtileri görülme oranı erkek çalısanlardan anlamlı derecede yüksektir (2=25.919, p=0.001). Alkol-sigara kullanımı, doktora basvuru nedeni ve sıklıgı, ilaç kullanım sıklıgı, sosyal faaliyetlere katılım ile somatoform bozukluk, panik bozukluk ve depresif bozukluk belirtileri arasında istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı bir iliski (p=0.001) oldugu, kendini isyerinde stresli hisseden bireylerin daha çok ruhsal bozukluk belirtisi gösterdigi belirlenmistir. Sonuç olarak; is stresinin ruhsal durumu etkileyebilecegi ve birinci basamak saglık hizmetlerinde isyerine yönelik ruh saglıgı ile ilgili çalısmaların gerekliligi belirlenmistir. Anahtar Kelimler: Hemsirelik, ruhsal durum, is stresi, depresif bozukluk, panik bozukluk, somatoform bozukluk
Özet (Çeviri)
This definitive study is intended to determine and evaluate the psychological status of individuals employed at in enterprise. This study was carried out at an enterprise the city of Istanbul between the dates of March ? October 2005. Of the 1875 people constituting the range, n=460 individuals were taken as subjects using ?systematic sampling method? through probability sampling system. Individual Data form (Enclosure:1) developed by the researcher based on literature and presented to expert view; and KiSA (scala and Turkish) (Enclosure:2) developed by Spitzer et. al.. Validation and adoption Turkey made by Corapcioglu and et. al., were used. Research data was evaluated by computers for collection of data with Oneway Anova test, Kruskal Wallis test and Ki-Kare test. According to KiSA scale, 13.3 % (n=61) of employees were classified as minor depressive, 10.7 % (n=49) as major depressive, 10 % (n=46) as having somatoform disorders and 6.3 % as having panic disorders. While 77.2 % (n=355) of employess stated they felt stress mostly at work, 9.8 % (n=45) stated the home, 3.9 % (n=18) the school, and 9.1 % (n=42) at social circles. The rate of somatoform and panic disorder in women is significantly higher than those in men (p= 0.001). It was determined that statistical relation between habits such as use of tobacco/alcohol, frequency of doctor visits, reasons of visiting the doctor, participation in social activities, frequency in using medicine and KiSA scale (p.0.001) was significantly high and also that individuals who feel tense while working tend to have more psychological disorders. On the basis of collected data it was determined that work stress could influence the individuals psychological status and that as first-step in providing good mental health conditions work place should get assistance from experienced psychological nurses and personnel.