An evaluation of resistance to failure of bonded lingual retainers when flowable composites are used
Akıcı kompozitlerin lingual güvenlik telinin çıkmasına karşı direncinin değerlendirilmesi
- Tez No: 196090
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SERDAR USUMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: retansiyon, sabit retainer, ortodontik adeziv, akıcı kompozit, kırılma dayanımı, retention, fixed retainer, orthodontic adhesive, flowable composite, detachment force
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Mevcut projenin amacı akıcı kompozitlerin çok sarmallı tellerin disloke edici kuvvetlere karsı koymasında standart ortodontik adezivlerle benzer performans gösterip göstermediklerini arastırmaktır. Bu çalısma için sıfır hipotezi çok sarmallı tellerin disloke edici kuvvetlere karsı koymasında akıcı kompozitlerle standart ortodontik adezivler arasında fark olmadıgını varsaymaktadır. Penta-One (Masel, uzunluk 10 cm, çap 0.0215 inç) tellerin yerlestirilecegi 3 mm çapında ve 4 mm derinliginde standart oyuklara sahip 60 akrilik blok hazırlanmıstır. Teller akrilik üzerinde açılan oyuklara test edilecek kompozit malzemesi kullanılarak sabitlenmis (Light Bond, FlowTain, Filtek Supreme ve Tetric Flow) ve konvansiyonel halojen ısık kaynagıyla polimerize edilmistir. Bunu takiben telin iki ucu yukarıda birlestirilerek üniversal test cihazında 10 mm/dakika hızında rest edilmistir. Telin kompozitten ayrılmasına sebep olan maksimum kuvvet N cinsinden kaydedilmistir. Elde edilen veriler tek yönlü Varyans analizi (ANOVA) ve Tukey HSD testleriyle degerlendirilmistir. Test grupları için tespit edilen ortalama kırılma degerleri Light Bond, FlowTain, Filtek Supreme ve Tetric Flow için sırasıyla 42,2±13,0, 24,0±6,9, 26,3±9,4 ve 33,8±18,0 N'dur. statistikî inceleme geleneksel ortodontik adeziv olan Light Bond'un akıcı kompozitler Filtek Supreme ve FlowTain'e göre anlamlı derecede daha yüksek kırılma direnci gösterdigini ortaya koymaktadır (P0.05) Mevcut çalısmanın sonuçları akıcı kompozitlerde Tetric Flow'un geleneksel ortodontik adezivle benzer kırılma direnci gösterdigini ve sabit lingual retainer fabrikasyonunda kullanılabilecegini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The current project aimed to evaluate whether the flowable composites are comparable to standard orthodontic resins in retaining the multistrand wires against dislocating forces. For the purposes of this study the null hypothesis assumed that there were no statistically significant differences in the resistance values of various flowable and orthodontic composite resins. Fifteen blocks were prepared with holes 3 mm in diameter and 4 mm deep to accommodate a 10 cm length of 0.0215 inch Penta-One multistrand wire. The wire was placed at the base of the groove and embedded in one of the composite material to be tested (Light Bond, FlowTain, Filtek Supreme, and Tetric Flow) and cured with a conventional halogen light source. The two ends of the wire were drawn up and connected so that they could be secured using the attachment arm of the tensile load cell of the universal testing machine at a crosshead speed of 10 mm per minute. The maximum force required to remove the wire from the composite was recorded in N. Analysis for statistically significant differences between groups was performed with one-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey HSD tests. Mean detachment forces for the test groups were 42.2±13.0, 24.0±6.9, 26.3±9.4 and 33.8±18.0 N for Light Bond, FlowTain, Filtek Supreme, and Tetric Flow respectively. The results demonstrated that Light Bond yielded statistically significantly higher detachment values compared to the flowable composites Filtek Supreme and FlowTain (P0.05) The results of this study suggest that the use of flowable composite Tetric Flow can be advocated to fabricate bonded lingual retainers.