İstanbulda 2005 yılında 0-4 yaş grubu çocuk ölüm nedenlerinin araştırılması ve veri niteliğinin değerlendirilmesi
A research on mortality causes of 0 - 4 age group children and evaluation of data quality in İstanbul in year 2005
  1. Tez No: 196108
  2. Yazar: AZİZ AVCI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET TOPUZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk, kayıt, neden, ölüm, veri, child, record, cause, mortality, data
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Mortalite ölçütlerinden bebek ölüm hızı ve bes yas altı ölüm hızı, toplumun çocuk saglıgını, sosyoekonomik düzeyini ve gelismislik durumunu yansıtma açısından özel bir öneme sahiptirler. Kesitsel tipteki bu çalısmanın amacı, stanbul Büyüksehir Belediyesi'nden alınan 2005 yılına ait bes yas altı defin kayıtlarını kullanarak, bebek ölümlerinin ve bes yas altı çocuk ölümlerinin sıklıgını, ölüm nedenlerine göre dagılımlarını arastırmak, yasanılan yerin parasal degeri ile ölüm nedeni arasındaki iliskiyi incelemek ve ölüm kayıtlarının niteligini irdelemektir. Kayıtlara 4801 bes yas altı ölüm vakası yansımıstır. Kayıtlarda ad, yas, defin tarihi ve mezarlık adı haricindeki bütün parametrelerde eksiklikler vardır. 1866 (%38,87) vakada ölüm nedeni, 1796 (%37,41) vakada doktor adı yazılmamıstır. Bu çalısmada, stanbul için hesaplanan ölüm hızları (bebek ölüm hızı: binde 23,8 ve bes yas altı ölüm hızı: binde 25,9), TNSA-2003'te belirtilen hızlara (binde 19 ve binde 32) yakındır. Bes yas altı ölüm hızı, Avrupa ortalamasından (binde 19,4) yüksek olup, Türkiye ortalamasından (binde 37) düsüktür. TÜK sınıflandırmasına göre: ?perinatal mortalitenin diger nedenleri? 1048 (%21,8), ?dogum travması, güç dogum, diger anoksi ve hipoksi halleri? 506 (%10,5), en sık görülen ölüm nedenleridir. Sıfır yas grubu ölümleri, bütün bes yas altı ölümlerinin %91,9'unu olusturmaktadır. ICD-10 kodlama sisteminin kullanılması, personelin egitilmesi ve hatalar konusunda geribildirim saglayacak haftalık bülten hazırlanması, kayıtlarda iyilestirme saglayacaktır.
Özet (Çeviri)
Infant and under five mortality rates have a special importance as they reflect the development status of a country. The purpose of this cross-sectional study is, by using Istanbul?s year 2005 cemetery records, which were taken from Istanbul Metropolitan Municipality, to investigate infant and under five mortality rates, the distribution according to mortality causes, the relation between monetary value of place of residence and mortality cause, and to evaluate the quality of death records. There were 4801 cases of under five mortality. Missing data were detected in all parameters except name, age, burial date and name of cemetery. Death causes and name of physicians were not recorded in 38.87% and 37.41% of cases respectively. The death rates (infant mortality rate: 23.8? and under five mortality rate: 25.9?) calculated in this study are close to the figures (19? and 32?) of TNSA-2003. Under five mortality rate is higher than Europe?s mean (19.4?), and less than Turkey?s mean (37?). According to TUIK classification, ?other causes of perinatal mortality? 1048 (21.8%), ?birth injury, difficult labor, other anoxic and hypoxic conditions? 506 (10.5%), are the most common death causes. Deaths of zero age group constitute 91,9% of all under five deaths. Using ICD-10 coding system, training the personnel, prepearing a weekly bulletin which provides feedback for mistakes will support the improvement of death records.