Travma hastalarında hipotermi düzeyinin belirlenmesi
  1. Tez No: 196109
  2. Yazar: GÜLSEVEN FİLİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ETİ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Travma, Hipotermi, Yaralanma Şiddet Derecesi (YŞD), Trauma, Hypothermia, Injury Severity Score (ISS)
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Travma hastalarında doku bütünlüğünün genellikle bozulmuş olması ve yaralanma anından itibaren termoregülasyonun bozulması hipotermiye neden olabilmektedir. Bu çalışma travma hastalarında hipotermi düzeyini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini, İstanbul'da bir üniversite hastanesinin Acil Cerrahi ve Travma Ünitesine 2006-2007 tarihleri arasında travma nedeniyle başvuran hastalar oluşturdu. Örnekleme 18 yaş ve üzerinde olan, travma nedeniyle yatarak tedavi gören 123 hasta alındı. Araştırmada veriler, toplam on sorudan oluşan bireysel özellikler formu ve Kısaltılmış Yaralanma Değerlendirme Ölçeği ile toplandı. Bulguların değerlendirilmesi SPSS programı ile yapıldı. Ortalama, standart sapma, frekans dağılımı, niteliksel verilerin karşılaştırılmasın da, Ki- Kare testi ve Paired samples t-test kullanıldı. Araştırmada travma hastalarının %30 (n=37)'unun acil üniteye geldiklerinde hipotermik (34-36.4ºC) olduğu belirlendi. Hipotermik hastaların büyük çoğunluğunun; 18-28 yaş grubunda (n=24; %64.9), erkek (n=37; %91.9), ekstremite (n=21; %56.8) ve majör yaralanmalı (n=35; % 94.6) olduğu belirlendi. Acil üniteye geldikten sekiz saat sonra ise, hipotermik hasta sayısının azaldığı (%12.2; n=15) görüldü. Bu araştırma sonuçlarına göre, travmanın hipotermiye neden olabildiği, genç, erkek, ekstremite ve majör yaralanmalı travma hastalarının hipotermiye daha yatkın oldukları söylenebilir. Bu nedenle, sözü edilen özelliklere sahip travma hastalarında hipotermiyi önlemeye yönelik önlemlerin alınması olası hipotermi komplikasyonlarını azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
The failure in tissue integrity and thermoregulation after injury can cause hypothermia in trauma patients. This study is made to determine the level of hypothermia in trauma patients. The universe of our study was composed of patients applied to emergency room of a university hospital in Istanbul for trauma between 2006-2007. In sampling 123 patients who were over 18 years old and hospitalized for trauma. In our study database was collected with an individual speciality form composed of ten questions and an Abbreviated Injury Scale. Evaluation of findins was made with SPSS programme. Avarage, standard deviation, frequency distribution and qualitative data comparition was made with Ki-kare test and Paired samples t-test. In our study, it was found that 30% (n=37) of trauma patients were hypothermic (34-36.4ºC) while they applied to the emergency room. Majority of hypothermic patients were; between 18-28 years old (n=24; 64.9%), male (n=37; 91.9%), extremity (n=21; 56.8%) and major injury (n=35; 94.6%). Eight hours after hospitalization the number of hypothermic patients decreased (12.2%, n=15). According to our study, it was found that trauma can cause hypothermia and young, male trauma patients with extremity and major injury are more able to hypothermia. That?s why, on those patient who have the required oualification mentioned above, taking precautions against protecting the hypothermia diminishs the hypothermia complications