Kırım-kongo kanamalı ateş hastalarında ardışık serum sitokin seviyeleri, virüs titreleri ve oral ribavirin tedavisinin etkisi
- Tez No: 196155
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİF ELALDI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Kırım-Kongo kanamalı ateş, Sitokin, Virus titresi, Ribavirin, Crimean-Congo hemorrhagic fever, Cytokine, Virus titer, Ribavirin
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Günümüze kadar Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA)'nin patogenezinde sitokinlerin rolü netlik kazanmamıştır. Biz burada KKKA hastalarının serum virüs titreleri, sitokin seviyelerini araştırdık. Ribavirin, KKKA hastalığı için potansiyel bir terapötik ajan olduğu düşünülen antiviral bir ilaçtır. Biz, ayrıca KKKA hastalarında serum virüs titresi ve sitokin seviyeleri üzerine oral ribavirin tedavisinin etkinliğini de değerlendirdik.Bu çalışmaya 2005 yılında, KKKA salgını esnasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesine KKKA hastalığını düşündüren akut infeksiyon tablosu ile başvuran hastalar dahil edildi. Tüm hastalardan gelişde ve takip edildiği 7 gün süresince uygun şekilde seroloji, viroloji ve sitokin analizleri için serum örnekleri toplandı. Ek olarak tüm hastalarda rutin kan ve biyokimyasal tetkikler çalışıldı. KKKA virüs antijeni real time RT-PCR ile çalışıldı, KKKA spesifik IgM ve IgG antikorları ve serum sitokin seviyeleri ELİSA ile ölçüldü. Hastalardan çalışmaya sadece viral RNA pozitif olan hastalar dahil edildi. Onbeş sağlıklı kontrol bireyi alındı. Gelişde uzamış INR değeri (INR?1.4) ve şuur değişikliği olan vakalar şiddetli vaka olarak kabul edilip oral ribavirin tedavisi başlandı. Tedavi almayan hastalar kontrol gurubu olarak alındı. Toplam 31 hastanın KKKA nedeniyle kaybedilen 11 vakası değerlendirildi. Ölen vakalarda başlangıç virüs titresi 5.5E+09 copy/ml, yaşayanlarda ise 5.7E+08 copy/ml idi (P0.05).Biz genellikle, kontrol gurubu ile karşılaştırıldığında ardışık serum örneklerinde ne virüs yükü ne de serum sitokin seviyeleri ve rutin laboratuar testlerinde ribavirin tedavisinin etkin olmadığını gözlemledik.Bu çalışma, serum virüs titreleri ve sitokin fırtınasının, KKKA patogenezinde önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Hem inflamatuar cevap hem de virüse özgül bağışıklık ölümle ile ilişkili olabilir ve ribavirin KKKA'da serum virüs titresi üzerinde önemli bir etkiye sahip değildir.
Özet (Çeviri)
Up to date, the role of cytokines in the pathogenesis of Crimean-Congo hemorrhagic fever (CCHF) remains unclear. Herein we investigated the presence of serum cytokine levels and viral titers in CCHF cases. Ribavirin is an antiviral drug supposed to be a potential therapeutic agent for CCHF. We also evaluated the efficacy of oral ribavirin treatment on serum viral titers and cytokine levels in CCHF cases.During CCHF outbreak in 2005, patients admitted to Cumhuriyet University Hospital in Sivas with an acute infection resembling CCHF were included. Serum samples were obtained from all patients on admission and continued for 7 days for serologic, virologic and cytokine (IL-1ß, IL-6, IL-10, TNF-? and IF-?) analysis as appropriate. Routine blood and biochemical analysis were also performed in all cases. CCHF viral antigen was studied by real-time RT-PCR, CCHF specific IgM and IgG antibodies and serum cytokine levels were measured by ELISA method. Only the patients that the viral RNA positive were included in the study. Fifteen healthy subjects were accepted as controls. Cases who have prolonged international normalized ratio (>1.4) and/or altered sensorium on admission were accepted as severe and received oral ribavirin therapy. Untreated CCHF cases were accepted as controls. A total of 31 of which 11 were fatal CCHF cases (15 female and 16male) were enrolled. Initial mean viral titer was 5.5E+09 copy/ml in fatal cases and was 5.7E+08 copy/ml in survivors (P0.05).In general, we observed no significant effect of ribavirin treatment either on viral load or the serum cytokine levels and routine laboratory analysis in sequental serum samples when compared to controls (P>0.05).The results of this study demonstrate that serum virus titers and cytokine storm played significant role in the pathogenesis of CCHF. Both defective inflammatory response and virus specific immunity might be associated with fatality and ribavirin has no significant effect on serum viral titers in CCHF.