İskeletsel sınıf I, sınıf II ve sınıf III ilişkiye sahip bireylerde artiküler eminens eğiminin incelenmesi
Investıgatıon of artıcular emınence ınclınatıon ın subjects wıth class I class II and class III skeletal patterns
  1. Tez No: 196203
  2. Yazar: ASİYE KUYUMCU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSAMETTİN OKTAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sagittal yön ilişkisi, temporomandibular eklem, artiküler eminens, çok kesitli bilgisayarlı tomografi, Skeletal sagittal pattern, temporomandibular joint, articular eminence, multi slice computed tomography
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı farklı iskeletsel sagital yön ilişkisine sahip bireylerde artiküler eminens eğiminin incelenmesi ve iskeletsel sagittal yön modeli ile artiküler eminens eğimi arasında bir ilişki olup olmadığının değerlendirilmesidir. Çalışma materyali 21 iskeletsel Sınıf I, 22 iskeletsel Sınıf II ve 20 iskeletsel Sınıf III olmak üzere toplam 63 erişkin bireyeden alınan lateral sefalometrik filmler ve bu bireylerin temporomandibular eklem bölgesinden alınan çok kesitli bilgisayarlı tomografi (ÇKBT) kayıtlarından oluşmaktadır. ÇKBT görüntüleri üzerinde artiküler eminens eğimi ve artiküler eminens yüksekliği ölçümleri yapılmıştır. Artiküler eminens ölçümlerinde sağ ve sol taraf değerlerinin karşılaştırılması amacıyla eşleştirilmiş t testi kullanılmıştır. Cinsiyetler arası ve gruplar arası farklılıkları karşılaştırmak için Anova ve LSD analizleri kullanılmıştır. Eminens ölçümleri ile sefalometrik parametreler arasında herhangi bir ilişki olup olmadığının belirlenmesi için ise korelasyon analizi yapılmıştır. Artiküler eminens eğimi ve artiküler eminens yüksekliği ölçümlerinde sağ - sol farkı ile cinsiyetler arası farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. İskeletsel sınıflamaya göre gruplandırılan örneğin eminens ölçümleri karşılaştırıldığında, iskeletsel Sınıf I ve Sınıf II grupları arasında istatistiksel olarak önemli bir farklılık bulunmamıştır. İskeletsel Sınıf III grubunda ise eminensin eklem yüzeyinin daha düz olduğu ve eminens yüksekliğinin daha düşük değerlerde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate articular eminence inclinations of the subjects with different sagittal skeletal patterns and to evaluate whether there was a relationship between sagittal skeletal pattern and articular eminence inclination. The material of the present study included multi slice computed tomography (MSCT) records taken from temporomandibular joint region and lateral cephalometric radiographs of 21 Class I, 22 Class II and 20 Class III individuals. Articular eminence inclination and articular eminence height values were measured on MSCT images. In statistical evaluation, paired t test was used to compare right and left side measurements of articular eminence. In order to evaluate gender and group differences, Anova and LSD tests were used. Furthermore, to evaluate the possible relationship between eminence measurements and cephalometric parameters, a correlation analysis was applied. Right - left differences and sex differences were not statistically significant for eminence measurements. When the eminence measurements were compared among the skeletal groups, it was observed that no statistically significant differences were found between skeletal Class I and Class II groups. However, it was found that eminence surface was more flat and eminence height was lower in Class III group than those of other two groups.