Yüz morfolojisi ve faringeal havayolunun, angle sınıf ı, sınıf II ve sınıf III iskeletsel ilişkiye sahip genç ve yetişkin bireylerde üç boyutlu olarak değerlendirilmesi
Three-dimensional investigation of pharyngeal airway and facial morphology in skeletal class I, class II, class III young and adult individuals
- Tez No: 665424
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM ERÇALIK YALÇINKAYA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: KIBT, hacim, havayolu, iskeletsel Sınıflama, CBCT, volume, airway, skeletal patterns
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Bu çalışmada iskeletsel Angle Sınıf I, II ve III ilişkiye sahip bireylerin yüz morfolojisi ve faringeal havayolunun (FHY) üç boyutlu olarak değerlendirilmesi ve olası ilişkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır Gereç ve yöntem: Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi arşivinde yer alan 18-50 yaşları arasındaki hastaların konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüleri taranarak kriterlere uyan 132 hastanın KIBT görüntüleri sefalometrik analizle iskeletsel Angle Sınıf I, II, III, dikey boyuta göre düşük, normal, yüksek ve maksilla/mandibula pozisyonlarına göre alt gruplarda sınıflandırılmıştır. FHY nazofarenks ve orofarenks olarak ikiye ayrılarak hacim ve morfolojileri Mimics® programıyla analiz edilmiştir. Kondil pozisyonları TME modunda Romexis® ile hesaplanarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel değerlendirmeler Ki kare, Tukey, Pearson testleri ve Tek Yönlü Varyans Analiziyle gerçekleştirilmiştir. Bulgular: FHY hacmiyle lineer ölçümleri arasında (p=0.000) ve vertikal yüz boyutuyla FHY hacmi arasında (p=0,001) istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Orofaringeal hacimle yüz boyutu arasında zayıf bir korelasyon olduğu görülmüştür (p=0,053). FHY hacmi ve iskeletsel sınıflamalar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. İskeletsel Sınıf II hastalarda orofarenksin anterioposterior genişlik ölçümlerinin, iskeletsel Sınıf III hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek olduğu görülmüştür (p=0,047). Maksilla/mandibula pozisyonları ile FHY hacmi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki görülmemiştir. Sonuç: İskeletsel Sınıf II hastaların orofarenks boyutları Sınıf III hastalara göre daha geniş olarak tespit edilmiştir. Dikey yüz boyutu, FHY hacmi ve yüksekliği arasında bir korelasyon olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to three-dimensionally evaluate the facial morphology and Pharyngeal airway space(PAS) of individuals with skeletal Angle Class I, II, III and to determine the possible associations. Material and methods: CBCT images and related data of patients (between 18-50- year-old) were searched into the archive of Marmara University, Faculty of Dentistry and a total of 132 patients were deemed fit to the criteria. After cephalometric analyses, patients were grouped skeletally as Angle Class I, II, III, vertically as low, normal, high and also according to positions of the maxilla and mandible. PAS was divided as nasopharynx and oropharynx. Volumes and morphologies of PAS were analyzed by Mimics®. Calculations and assessments of condyle positions were performed by Romexis® in TMJ mode. Associations between PAS and all subgroups were evaluated statistically by Chi-Square, Tukey, Pearson and One Way Anova tests. Results: A statistically significant correlation was detected between the volumes and linear measurements of PAS components(p=0.000) and also between the vertical face size and PAS volume(p=0,001). A slight correlation was observed between oropharyngeal volume and face size (p= 0,053). No statistically significant differences were detected between PAS volumes and skeletal patterns. Measurements of anteroposterior width of oropharynx in patients with Class II were observed statistically higher than Class III(p=0,047). No statistically significant differences were shown between the positions of maxilla/mandible and PAS volumes. Conclusion: Oropharynx sizes of Class II patients were found to be wider than skeletal Class III patients. Correlations were observed among the vertical face size, volume and height of the PAS.