Farklı materyaller kullanılarak yapılan süt dişi amputasyonlarının klinik, radyografik ve histolojik olarak değerlendirmesi
Clinic, radiographic and histological evaluation of primary teeth pulpotomies using different pulpotomy materials
  1. Tez No: 196228
  2. Yazar: ÖZGE EYÜBOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YÜCEL YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Formokrezol, kalsiyum hidroksit, demir sülfat, mineral trioksit agregat, süt dişi amputasyonu, diş eti indeksleri, Formocresol, calcium hydroxide, ferric sulfate, mineral trioxide aggregate, primary tooth pulpotomy, gingival index
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmanın amacı, formokrezol (FK), kalsiyum hidroksit (KH), demir sülfat (DS) ve mineral trioxide aggregate (MTA) amputasyonları yaş, cinsiyet, çene, diş tipi, kök rezorpsiyon seviyesi ve materyal faktörlerine göre, klinik ve radyografik olarak sonuç kriterleri ve sağ kalımları açısından; klinik ve radyografik olarak başarı ve başarısızlık sergileyen dişleri histolojik olarak; ayrıca, amputasyonlardan sonra üst restorasyon olarak 2 farklı siman tipi ile simante edilen PÇK'lerde meydana gelen değişiklikleri ve basitleştirilmiş-oral hijyen indeksi (OHI-S), plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ) ve sulkus derinliklerindeki değişiklikleri değerlendirmektir. Bu amaçla, 6-8 yaşları arasındaki (ort. 7,12 ± 0,8 yıl) 108 çocuğun (53 kız, 55 erkek) toplam 210 adet süt I. veya II. azı dişine amputasyon [FK=53 (kontrol), KH=57, DS=50, MTA=50] uygulanmıştır. Amputasyonlu dişler 3'er aylık klinik ve 6'şar aylık radyografik kontroller ile 27 aya varan sürede değerlendirilmişlerdir. Histolojik olarak 26 diş, dentin köprüsü, dentin köprüsü kalitesi, iltihap, nekroz yaygınlığı, odontoblast tabakasının devamlılığı, dejenerasyon, internal rezorpsiyon ve irritasyon dentini birikimi kriterlerine göre ışık mikroskobu altında incelenmiştir. Diş tipi ve yaş hariç, diğer faktörlere göre amputasyon uygulamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (P0,05). PÇK'lerde görülen yüzey değişimleri açısından siman tipleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (P0,05). Amputasyon materyalleri arasında Gİ değerleri açısından farklılık anlamlı (P0,05). Amputasyon materyalleri, 27 aya varan değerlendirmelerde, benzer klinik, radyografik ve histolojik (dejenerasyon hariç) sonuçlar sergilemişlerdir. FK grubu, Gİ skorlarının iyileşmesini geciktirmiştir. Sonuç olarak, diğer amputasyon materyalleri FK'ye alternatif olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate clinically and radiographically result criteria and survival rates of formocresol (FC), calcium hydroxide (CH), ferric sulfate (FS) and mineral trioxide aggregate (MTA) pulpotomies with respect to age, gender, jaw, tooth type, root resorption level and material factors; to evaluate the successful and unsuccessful teeth histologically; to evaluate the changes of stainless steel crowns (SSCs) cemented with two different cements; and to evaluate the changes in Simplified Oral Hygiene Index (OHI-S), plaque index (PI), gingival index (GI) and sulculer depth. For this aim, 210 pulpotomy [FC:53 (control), CH:57, FS:50 and MTA:50)] was performed on first or second primary molars in 108 child (53 girls; 55 boys) within 6-8 years (mean age: 7,12 ± 0,8 years). Pulpotomized teeth were followed up to 27 months with 3-month clinic and 6-month radiographic time intervals. 26 teeth were evaluated histologically at light microscope for dentin bridge, quality of dentin formation in dentin bridge, inflamation, extension of necrosis, regularity of odontoblastic cell layer, degeneration, internal resorption and irritation dentin deposition criteria. The differences among the pulpotomies according to all factors except age and tooth type were statistically insignificant (P>0.05). The survival time of pulpotomies showed a significant difference with respect to age and jaw (P0.05). The differences among the pulpotomy materials were statistically significant in terms of GI (P0.05). Pulpotomy materials showed similar clinical, radiographic and histological (except degeneration criteria) results at the end of 27 months. FK material delayed the improving of GI scores. In conclusion, the other materials can be use as alternative for FC.