Süt dişlerinde farklı restoratif materyaller ile yapılan inley/onley restorasyonların stres dağılımı
Stress distribution of inlay and onley restorations made with different restorative materials in primary teeth
- Tez No: 707567
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM GÜLER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: süt azı dişi, inley, onley, sonlu elemanlar yöntemi, kompomer, kompozit rezin, bulk fill kompozit rezin, primary molar, inlay, onlay, finite element method, compomer, composite resin, bulk fill composite resin
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı süt dişlerinde farklı restoratif materyaller kullanılarak hazırlanan inley ve onley restorasyonların sonlu elemanlar yöntemi (SEY) ile stres değerlerinin incelenmesi ve bunların sağlıklı diş üzerinde oluşan stres değerleri ile karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda ortodontik nedenlerle çekim endikasyonu konulmuş, çürük, çatlak veya defekti bulunmayan bir adet mandibular sol süt ikinci azı dişi modellenmiştir. Restorasyonsuz diş modeli (kontrol grubu), inley diş modeli ve onley diş modeli olmak üzere üç model hazırlanmıştır. İnley ve onley diş modellerinde ise test edilen üç farklı restoratif materyallerin kompomer (Dyract AP, Dentsply/De Trey, Konstanz, Germany), kompozit (Filtek Supreme XT, 3M ESPE, St. Paul, MN, USA) ve bulk fill kompozit (Filtek Bulk Fill Posterior, 3M ESPE, St. Paul, MN, USA) özellikleri kullanılarak alt gruplar oluşturulmuştur. Toplam yedi sayısal model üzerinde SEY kullanılarak analizler gerçekleştirilmiştir. ANSYS (Ansys Workbench 18.0, Canonsburg, Pensilvanya) programı üzerinde dikey ve oblik yönde 245 N'luk kuvvetler uygulanmıştır. Tüm modellerde elde edilen Von Mises stres değerleri ile restorasyonsuz diş dokusunda oluşan Von Mises stres değerleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Tüm modellerde mine, dentin ve inley/onley restorasyonlarda farklı yöndeki kuvvetler farklı stresler oluşturmuştur. Mine dokusunda oluşan streslerin dentin dokusundan daha fazla olduğu, restorasyonlardaki stres değerleri değerlendirildiğinde ise inley diş modellerinde, onley diş modellerine göre daha düşük stres değerlerinin olduğu gözlenmiştir. Oblik yönde uygulanan kuvvetlerin dikey yönde uygulanan kuvvetlere göre tüm modellerde daha fazla stres oluşturduğu tespit edilmiştir. İnley ve onley restorasyon modellerinde en yüksek stres değerinin bulk fill kompozit uygulanan modellerde olduğu görülmüştür. Bununla birlikte mine ve dentin dokularına iletilen en düşük stres değerlerinin de yine bu modellerde olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar: Bulk fill kompozit rezinler uygulanan kuvvet sonucunda oluşan stresleri yapısında tutması ve diş dokusuna daha az stres iletmesi nedeniyle, aşırı madde kaybı olan süt dişlerinde inley ve onley restorasyonlarda kompomer ve kompozit rezinlere bir alternatif olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the stress values of inlay and onlay restorations prepared by using different restorative materials on primary teeth by finite element method (FEM) and to compare them with the stress values on healthy teeth. Materials and Methods: In our study, one mandibular left primary second molar tooth with no caries, cracks or defects and an indication for extraction for orthodontic reasons was modeled. Three models were prepared as the non-restoration tooth model (control group), inlay tooth model and onlay tooth model. In inlay and onlay tooth models, three different restorative materials tested were compomer (Dyract AP, Dentsply/De Trey, Konstanz, Germany), composite (Filtek Supreme XT, 3M ESPE, St. Paul, MN, USA) and bulk fill composite (Filtek Bulk Fill Posterior, 3M ESPE, St. Paul, MN, USA). Analyzes were performed using FEM on a total of seven numerical models. Forces of 245 N were applied in the vertical and oblique directions on the ANSYS (Ansys Workbench 18.0, Canonsburg, Pennsylvania) program. Von Mises stress values obtained in all models and Von Mises stress values formed in unrestorated tooth tissue were compared. Results: In all models, forces in different directions created different stresses in enamel, dentin and inlay/onlay restorations. It was observed that the stresses in the enamel tissue were higher than the dentin tissue, and when the stress values in the restorations were evaluated, it was observed that the inlay tooth models had lower stress values than the onlay tooth models. It has been determined that the forces applied in the oblique direction create more stress in all models than the forces applied in the vertical direction. In the inlay and onlay restoration models, it was observed that the highest stress value was in the models with bulk fill composite. However, it was determined that the lowest stress values transmitted to the enamel and dentin tissues were also found in these models. Conclusion: Bulk fill composite resins can be an alternative to compomer and composite resins in inlay and onlay restorations in primary teeth with excessive material loss, since they retain the stresses resulting from the applied force in their structure and transmit less stress to the tooth tissue.