Thymus pseudopulegioides klokov&des.-shost. üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognosic sutudies on thymus pseudopulegioides klokov&des.-shost.
- Tez No: 196230
- Danışmanlar: DOÇ.DR. UFUK ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Thymus pseudopulegioides Klokov & Des.-Shost, Labiatae, flavonoit, triterpen, fenolik bileşik, Labiatae, Thymus pseudopulegioides Klokov & Des.-Shost, flavonoid, triterpene, phenolic compound
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Thymus cinsi (Labiatae) Türkiye bitki örtüsünde 37 tür ile temsil edilmektedir. `'Kekik, nemamulotu, sater'' olarak bilinen Thymus türleri halk arasında antibakteriyel, sekretolitik ve bronkospazmolitik özelliklerinden dolayı kullanılmaktadır. Thymus pseudopulegioides Türkiye'de halk arasında dolaşım artırıcı, idrar söktürücü, yatıştırıcı ve baharat olarak kullanılmaktadır. Thymus pseudopulegioides Klokov & Des.-Shost ülkemiz için endemik olan ve yaygın olarak yetişen bir türdür. Bu çalışmada Thymus pseudopulegioides Klokov & Des.-Shost üzerinde fitokimyasal çalışmalar yapılmıştır. Bileşiklerin izolasyonu, bitkinin topraküstü kısmının metanollü ekstresinden elde edilen kloroform, etil asetat ve su ekstrelerinden, çeşitli kromatografik yöntemlerle [Açık kolon kromatografisi (normal faz silika jel, sefadeks, ters faz silika jel)] gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda 1 triterpen yapısında bileşik [ursolik asit (TPC-1)], 3 fenolik asit [rosmarinik asit (TPE- 1), rosmarinik asit metil esteri (TPE-2), litospermik asit (TPS-2)], 2 flavonoit [apigenin (TPE-3), luteolin (TPE-4)], 2 flavon heteroziti [luteolin 5-O-ß-glukozit (TPS-3), luteolin 7- O- ß-glukuronit (TPS-4)] ve 2 monoterpen heteroziti [betulalbuzit A, 8-OH-linaloil glukozit (TPS-1)] izole edilmiştir. Elde edilen bileşiklerin yapıları spektral yöntemler [1HNMR, 13C-NMR ve 2D-NMR (COSY, HETCOR, HMBC) spektroskopisi] kullanılarak aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Thymus genus (Labiatae) is represented by 37 species in Turkish flora. Thymus species known as ??Kekik, nemamulotu and sater?? are used by the public for it?s antibacterial, secretolytic and broncospasmolytic characteristics. Thymus pseudopulegioides Klokov activity& Des.-Shost is used as a circulation regulator, diuretic, sedative and spice by the public in Turkey. Thymus pseudopulegioides Klokov & Des.-Shost is an endemic species and has been growing widely in Turkey. In this study, phytochemical studies were performed on Thymus pseudopulegioides Klokov & Des.-Shost. The isolation of the compounds was carried out chromatographically studies [open colon chromatography (normal phase silica gel, sephadex and reversed phase silica jel)] from chloroform, ethyl acetate and water extracts that partitioned from methanolic extract obtained from aerial parts of plant. At the end of this study, one triterpene compound [ursolic acid (TPC-1)], 3 phenolic acid [rosmarinic acid (TPE-1), rosmarinic acid methyl ester (TPE-2), lithospermic acid (TPS-2)], 2 flavones [apigenin (TPE-3), luteolin (TPE-4)], 2 flavon glycosides [luteolin 5-O-ß-glucopyranoside (TPS-3), luteolin 7-O- ß-glucuronide (TPS- 4)] and 2 monoterpen glycosides [betulalbuside A, 8-OH-linaloyl glucopyranoside (TPS-1)] were isolated. The structures of these isolates were elucidated by spectral analysis [1H-NMR, 13C-NMR and 2D-NMR (COSY, HETCOR and HMBC) spectroscopy].