Nepeta heliotropifolia Lam. (Labiatae) üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognosical studies on Nepeta heliotropifolia Lam. (Labiatae)
- Tez No: 196231
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ZÜHAL GÜVENALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Nepeta heliotropifolia, Labiatae, triterpen, iridoit, flavonoit, fenil propanoit, Nepeta heliotropifolia, Labiatae, triterpene, iridoid, flavonoid, phenyl propanoid
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Labiatae familyasıbitkilerinden olan Nepeta cinsinin Türkiye'de 17'si endemik olmak üzere 33 türü yetişmektedir. Nepeta türleri halk arasında infüzyon halinde midevi ve uyarıcıolarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada Nepeta heliotropifolia, sekonder metabolitlerinin izolasyonlarıve yapıtayinleri yönünden incelenmiştir. Bitki materyali, Ankara-Afyonkarahisar yolu üzerinde 250. kilometredeki sulak alandan toplanmıştır. Bitkinin gölgede kurutulmuştoprak üstü kısımlarımetanol ile ekstre edilmiştir. Ekstre suda çözülmüşve sırasıyla n-hekzan, kloroform, etil asetat, n-butanol ile tüketilmiştir. Yapılan kromatografik çalışmalar [açık kolon kromatografisi (silika jel, sefadeks) ve vakum sıvıkromatografisi] sonucunda; ß-sitosterol (NHS), ursolik asit (NHT-1), oleanolik asit (NHT-2), iksorozit (NHI-1), nepetanudozit B (NHI-2), apigenin 7- O-glukopiranozit (NHF-1), apigenin 7-O-glukuronit (NHF-2) ve koniferin (NHFP) bileşikleri izole edilmiştir. Elde edilen bileşiklerin yapılarıspektral metodlarla (1D-, 2DNMR, ESI kütle spektroskopisi) aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
33 species of the genus Nepeta (Labiatae) is growing in Turkey and 17 of them are endemic. Nepeta species are used as stomachic and stimulant in folk medicine. In this study, the seconder metabolites isolation and structure elucidation of Nepeta heliotropifolia was investigated. The plant material was collected from 250th kilometers on the way of Ankara-Afyonkarahisar. The air dried aerial parts of the plant was extracted with methanol. The extract was dissolved in water and partitioned in n-hexane, chloroform, ethyl acetate, n-butanol respectively. As a result of the chromatographical studies [open column chromatography (silica gel, sephadex) and vacum liquid chromatography] ß-sitosterol (NHS), ursolic acid (NHT?1), oleanolic acid (NHT?2), ixoroside (NHI?1), nepetanudoside B (NHI?2), apigenin 7-O-glucopyranoside (NHF?1), apigenin 7-Oglucuronide (NHF?2) and coniferin (NHFP) were isolated. Structure elucidation of the isolated compounds were performed by spectral methods (1D-, 2D-NMR, ESI mass spectroscopy).