Horlamanın kraniofasiyal morfoloji ile servikal, torakal ve lumbal vertebraların sagittal eğrilikleri üzerine etkisinin incelenmesi
The investigation of the effects of snoring on craniofacial morphology and sagittal curves of cervical, thoracic, and lumbar vertebrae
  1. Tez No: 196232
  2. Yazar: YASİN ATAKAN BENKLİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSAMETTİN OKTAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Horlama, kraniofasiyal yapılar, postür, kifoz, lordoz, Snoring, craniofacial structures, posture, kyphosis, lordosis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çalısmamızda horlama ile kraniofasiyal yapılar ve postür arasındaki iliskinin incelenmesi amaçlanmıstır. Bu amaçla, yasları 18-35 arasında degisen, horlama alıskanlıgına sahip 30 birey (13 bayan, 17 erkek) ve aynı yas aralıgında horlaması olmayan 30 birey (12 bayan, 18 erkek) olmak üzere toplam 60 birey çalısmamıza dahil edilmistir. Kraniofasiyal yapılar ve bas-boyun postürünün degerlendirilmesi için her bir bireyden dogal bas pozisyonunda alınan lateral sefalometrik filmler kullanılmıstır. Torakal ve lumbal vertebraların sagittal egriliklerinin incelenmesi için de bireylerden yan torakal ve yan lumbal vertebral filmler alınmıstır. Horlamanın, kraniofasial yapılar, postür ve vertebraların sagittal egrilikleri üzerine etkisinin arastırılması amacıyla multivariate varyans analizi kullanılmıstır. Kraniofasiyal yapılar ile postür ve omurganın sagittal egrilikleri arasındaki iliskiyi incelemek amacıyla da korelasyon analizi yapılmıstır. Yapılan analizler sonucunda, horlayan bireylerin normal bireylere nazaran daha fazla extansif bas postürüne, artmıs dik yön boyutlarına ve daha küçük ve retrüziv bir mandibulaya sahip oldukları gözlemlenmistir. Ancak torakal ve lumbal vertebraların sagittal egrilikleri yönüyle gruplar arasında önemli bir farklılıgın olmadıgı tespit edilmistir. Bayan bireylerin erkek bireylere nazaran daha küçük linear ölçümlere, artmıs dik yön boyutlarına, daha retrüziv maksilla ve mandibulaya ve artmıs lumbal lordoz ölçümüne sahip oldukları bulunmustur. Bas-boyun postürü ile kraniofasiyal yapıları ilgilendiren birçok parametre arasında ve yine torakal kifoz ile lumbal lordoz açıları arasında önemli korelasyonların oldugu görülmüstür. Özetle, bu çalısma horlamanın kraniofasiyal yapılar ve bas postürü üzerine etkili oldugunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The present study was planned to investigate the relationships among snoring and craniofacial structures and posture. Sixty subjects were included to this study. Thirty of them (13 female, 17 male) were snorers (age range 18-35 years). The others (12 female, 18 male) were non-snorers within the same age range. In order to evaluate craniofacial structures and head and neck postures, lateral cephalometric films were taken from each subject in natural head position. For the determination of the sagittal curves of the thoracic and lumbar vertebrae, lateral thoracic and lateral lumbar vertebral radiographs were used. Multivariate variance analysis was applied to investigate the effects of snoring on craniofacial structures, head and neck postures and the sagittal curves of the vertebral column. A correlation analysis was also applied to explore the relationships among the craniofacial structures, postures and sagittal curves of the spine. As a result, it was observed that snoring individuals have extansive head posture, increased vertical dimensions and more retrusive and smaller mandibles than those of control group. However, it was determined that there was no significant difference between groups in terms of the sagittal curves of thoracic and lumbar vertebrae. Female subjects had smaller linear measurements, increased vertical dimensions, more retrusive maxilla and mandible and increased lumbar lordosis measurements than those of males. According to the results of correlation analysis, there were significant correlations between the posture measurements and many of the craniofacial parameters, and between thoracic kyphosis and lumbar lordosis. In conclusion, the present study indicated that craniofacial structures and head posture were affected by snoring habit.