Sıçan fetüs, yenidoğan ve erişkinler cerebrum gelişiminin volumetrik açıdan incelenmesi (bir stereolojik ve embriyolojik çalışma)
Investigating of brain development in rat fetuses newborns and adults(an embryological study in stereological and microscopical level)
  1. Tez No: 196246
  2. Yazar: OSMAN NURİ KELEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BÜNYAMİ ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin, Embriyoloji, Stereoloji, Sıçan, Brain, Embryology, Stereology, Rat, Microscopy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada beynin gelişiminin histolojik ve stereolojik olarak değerlendirilmesi amacıyla, Spraque Dawley cinsi sıçanlar intrauterin gruplarda cinsiyet faktörün dikkate alınmadan, postnatal evrede sözü edilen faktör dikkate alınarak yaşlarına göre 16 Günlük ve 20 günlük fetüs, yenidoğan ve 1 haftalık yavru ve 5 haftalık erişkin olmak üzere 7 gruba ayrıldı. Tüm deneklerden elde edilen dokularda stereolojik olarak beyin hacimleri hesaplandıktan sonra aynı kesitler histolojik açıdan değerlendirildi. Bu çalışmanın stereolojik kısmından elde edilen sonuçlar şöyleydi; intaruterin 16. günlükler 32,4 mm3-SEM:1,98, intrauterin 20 günlüklerde 32,4 mm3-SEM:1,98 yenidoğanlarda 83,5 mm3-SEM:3,42, postnatal 1 haftalıklarda 90,4 mm3-SEM:3,41 ve son olarak postnatal 5 haftalıklarda 390 mm3-SEM:37,23 değerleri bulundu. Değerler istatistiksel açıdan değerlendirildiğinde ise, hacimsel açıdan ne intrauterin gruplar arasında (E 16-E 20) ne de postnatal ilk iki grup (yeni doğan ve 1 haftalıklar) karşılaştırmalarında farklılık tespit edildi (p>0.05). Farlılık tespit edilemeyen diğer parametremiz ise 1 haftalık dişi-erkek gruplarıyla 5 haftalık dişi erkek gruplarıydı (p>0.05). Yukarda sıralanan gruplar dışında yapılan karşılaştırmalar oldukça Bu çalışmadan elde edilen stereolojik ve histolojik sonuçlara göre gebeliğin erken aşamalarında şekillenmeye başlayan beyin doğumdan sonra tekrar organize edilmekte olup, özellikle sinir doku stroması gebeliğin geç dönemlerinde gelişmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, to evaluate the brain development from histological and stereological perspective, Sprague Dawley rats were separated in seven groups. While our samples were classified, in intrauterine samples, it was pay no attention its gender, in only one and five weeks of postnatal groups, it was separated each other according to both age and gender. These groups consisted as following. 16 days old fetus, 20 days old fetus, newborn, one week old juvenile male rats, one week old juvenile female rats and five week old juvenile male rats, five week old juvenile female rats. After the volume of brains in all groups had been estimated by stereological methods, same sections were used for histological examination. In this study, sterological volumetric findings were summarized briefly below, in group:1, 32,4 mm3-SEM:1,98, in group:2: 32,4 mm3-SEM:1,98, in group 3: 83,5 mm3-SEM:3,42, in group 4-5: 90,4 mm3-SEM:3,41 (male and female mean together) and, in group 6-7: 390 mm3-SEM:37,23 (male and female mean together) We determined differences statistically neither between intrauterine groups nor between postnatal fist two groups (p>0.05). Other groups which is not determined any significant were both between 1 week male and female and 5 weeks male and female groups (p>0.05). In all of other comparisons, we determined a significant correlation statistically. In our histological assessment, in all groups, cortical layers were clearly shown and cortex- medulla boundaries could be distinguished each other. In particularly 20. Days of development and post natal one week period, it was determined first becoming thick of cerebral cortex. Secondary pick was determined between one week and five weeks periods. According to the stereological and histological results of this study, neurogenesıs of neorons in the rat brains begin to take shape from the early pregnancy, and following reorganized after the birth. Non neuronal other structures were seen in the brain of the rat fetuses during the last pregnancy.